Automobil, zagrijavanje automobila / - FOTO: SHUTTERSTOCK
29/01/2024 u 07:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stručnjaci otkrili četiri najčešće greške prilikom zagrijavanja automobila

Manje-više, zimi svi radimo isto – puštamo auto da radi u praznom hodu da bismo zagreijali stakla i unutrašnjost. Ali stručnjaci kažu da to radimo potpuno pogrešno

Ako živite na području s hladnim zimama, tada je zagrijevanje automobila vjerovatno dio vaše svakodnevice, kao što ćete na primjer obući rukavice ili staviti kapu na glavu.

Manje-više, zimi svi radimo isto – puštamo auto da radi u praznom hodu da bismo zagreijali stakla i unutrašnjost. Ali stručnjaci kažu da to radimo potpuno pogrešno.

Ovo su najčešće greške koje pravimo.

Puštate auto da radi predugo

Stručnjaci se slažu da je jedna od najvećih grešaka vozača predugo zagrijevanje automobila.

Moderni motori su dizajnirani da budu efikasni od samog pokreta. Motor bi trebalo da se zagrije samo 30 sekundi do jednog minuta prije vožnje, čak i u najhladnijim zimskim danima. Duži vremenski period rizikuje oštećenje motora zbog nepotpunog sagorijevanja i razblaživanja ulja.

Agresivno ubrzavate

Iako ne morate da sjedite u automobilu 15 minuta prije nego što odete, takođe ne morate da žurite kao da ste u franšizi Brzi i žestoki.

„Izbjegao bih agresivno ubrzanje ili visoke obrtaje dok automobil ne dostigne normalnu radnu temperaturu“, kaže Henk Tredvel, vlasnik Tire Care 101.

Lagana vožnja će biti jednako efikasna za zagrijevanje, piše BestLife.

Nabavite grijače sedišta

Ako je jedan od primarnih razloga zbog kojih sedite u automobil prije vožnje da zagrejete unutrašnjost, stručnjaci savjetuju da je mnogo efikasnije nabaviti grijače sjedišta.

Tako ćete mnogo brže zagrijati unutrašnjost.

Naravno, uvijek možete držati ćebe u autu i ​​baciti ga preko koljena prije nego što odete, prenosi N1 Zagreb.

Ne ostavljajte automobil da radi bez nadzora

Ljudi koji žive u kućama često pale automobil, ostave ga u praznom hodu, a zatim se vraćaju kući da uzmu nešto drugo dok automobil radi. Ovu naviku svakako treba izbjegavati.

Takođe, imajte na umu da je na mnogim mjestima nezakonito ostaviti automobil koji radi bez nadzora i da to povećava rizik od krađe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:35