Ono što ga izdvaja od drugih deserata jeste njegova jednostavnost. Potrebna su samo dva sastojka, ali bitno je da su oni kvalitetni. Za pripremu je potreban dobar espresso i kvalitetan sladoled od vanile.
Affogato savršeno kombinuje toplinu i jačinu espressa sa kremastom sladoledom, stvarajući kontrast koji osvaja već pri prvom zalogaju.
Sastojci:
jedna kugla kvalitetnog sladoleda od vanile
jedan svježe pripremljeni espresso (nekih 30 mililitara)
Priprema:
U staklenu ili keramičku šoljicu stavite kuglu sladoleda. Prelijte je svježe kuvanim espressom i odmah poslužite odmah - dok je sladoled još hladan, a kafa topla.
Možete dodati i malo likera za dodatni sloj ukusa. Kada je riječ o sladoledu, možete koristiti i druge vrste sladoleda s ukusom lješnjaka ili karamele. Na kraju, affogato možete ukrasiti naribanom čokoladom ili s malo šlaga.
