Jednostavan desert bez vage i puno komplikovanja. Isprobajte recept za brzi jogurt kolač na čaše sa ukusnim nadjevom od jabuka.
SASTOJCI:
Biskvit s jogurtom
4 jaja, 2 čaše šećera, 1 čaša ulja, 1 čaša jogurta, 1/2 čaše mlijeka, 3 čaše glatkog brašna, 1 prašak za pecivo
Nadjev s jabukama
1 kg naribanih jabuka, 1 kašičica cimeta, 1 čaša šećera, 2 vanilin šećera,5 kašika griza
PRIPREMA
NAPOMENA: Mjera za sastojke je čaša od jogurta (200 g).
Najprije pripremite nadjev. Jabuke ogulite, očistite i krupno naribajte. Naribanim jabukama dodajte šećer i vanilin šećer i kratko ih kuvajte na laganoj vatri da omekšaju i puste sok.
Maknite jabuke sa vatre pa dodajte cimet i griz i promiješajte. Ukoliko ima još vidljive tekućine (soka od jabuka), slobodno dodajte još 1-2 žlice griza. Ostavite nadjev neka se hladi dok pipremate tijesto za biskvit.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje, jogurt i mlijeko. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa miksajte smjesu još kratko na najmanjoj brzini da uklonite sve grudice.
Pola biskvitne smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (25×30 cm) koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit kratko pecite cca 10 minuta na 180°C. Polupečeno tijesto ravnomjerno prekrijte nadjevom od jabuka, a zatim i ostatkom biskvitne smjese.
Kolač s jabukama nastavite peći još 20-ak minuta na istoj temperturi. Čačkalicom provjerite je li pečen. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, posipajte šećerom u prahu i poslužite se!