/ -JUTJUB
10/09/2024 u 15:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Knedla kolač nova verzija poznatog dezerta

Ako volite knedle s šljivama, trebali biste isprobati ovaj kremasti "knedla kolač". Za njegovu pripremu nije potrebno uključivati rernu te je idealan za početnike u kuhinji.

Sastojci:

Sloj s prezlom:

50 grama maslaca

200 grama prezle

80 grama šećera

jedna kesica vanilin šećera

Fil od šljiva:

jedan kilogram šljiva

100 grama šećera

jedna kesica vanilin šećera

60 grama gustina skrobnog brašna

100 mililitara vode

Krema od griza:

jedan litar mlijeka

200 grama šećera

jedna kesica vanilin šećera

190 grama griza

100 grama maslaca

jedno jaje

Priprema:

Najprije pripremite sloj s mrvicama. U većoj tavi na laganoj vatri zagrijte maslac pa dodajte prezlu i miješajte dok ne dobiju zlatnu boju. Ubaciti šećer i vanilin šećer te još kratko izmiješajte dok ne dobijete jednaku smjesu. Ostavite sa strane i počnite s pripremom fila od šljiva.

Očistite šljive i narežite na četvrtine. Ubacite ih u veću šerpu i zagrijte na ringli zajedno sa šećerom nekih 10 minuta da šljive omekšaju. U posebnoj posudi razmutite gustin s vodom, pa ulijte u šljive. Miješajte na laganoj vatri nekoliko minuta da se smjesa zgusne, pa sklonite sa strane.

Za sloj od griza u posudi pomiješajte griz, šećer i vanilin šećer. Ubacite jedno jaje te od mlijeka u smjesu sipati 300 mililitara i sve izmiješajte. Ostatak mlijeka kuvajte i kad provri sklonite sa strane. Ulijte smjesu od griza i uz stalno miješanje kuvajte da se smjesa zgusne. Potom maknite sa strane i odmah dodajte maslac pa dobro izmiješajte.

U tepsiju sipajte polovinu smjese od prezle pa dodajte pola količine kreme od griza. Zatim rasporedite cijelu smjesu od šljiva pa dodajte ostatak kreme od griza. Na kraju sve prekriti slojem prezle. Kolač je potrebno ohladiti u frižideru minimalno četiri sata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 15:56