/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO-HVJ
13/08/2024 u 14:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama, popularno jelo u srednjoj Evropi, imaju korene u germanskim i slovenskim kulinarskim tradicijama.

Sastojci:

za knedle:

1 kg krompira

1 kašičica soli

2 žumanceta

30 g putera (margarina)

300-350 g brašna

20 šljiva

za pržene prezle:

60 g putera ili margarina

2 kašike ulja

200 g prezli

200 g šećera

Kako se prave starinske knedle sa šljivama?

 Krompir skuvati u ljusci, a potom ga oguliti i ispasirati. Ostaviti da se ohladi.

 Kada se krompir prohladi, dodati kašičicu soli, dva žumanca i 30 g putera i sve izmiješati.

Kada se masa sjedini, dodajte brašno i zamijesite tijesto. Ono treba da bude blago ljepljivo.

Razvucite tijesto. Odsjecite krajeve tako da se formira pravilan pravougaonik. Isjecite na jednake kvadratiće. Ova količina tijesta je otprilike dovoljna za dvadesetak knedli.

Kada isječete tijesto, u svaki komad ubacite po jednu šljivu, pošećerite i zatvorite. Šljive moraju biti oprane i iscijepane, a koštica bačena.

U većem loncu zagrijte vodu do vrenja. Ubacite knedle i kuvajte ih dok ne isplivaju, a onda još dodatnih 5 minuta, ali na blažoj vatri (nižoj temperaturi). Vaditi knedle i valjati ih u pržene prezle.

 Dok se knedle kuvaju, u dubljem tiganju istopite 60 gr putera ili margarina i dvije kašike ulja. U to ubacite prezle i pržite ih uz miješanje, dok ne promijene boju. Dodajte im šećer i dobro promiješajte.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. novembar 2024 20:53