Sastojci:
za knedle:
1 kg krompira
1 kašičica soli
2 žumanceta
30 g putera (margarina)
300-350 g brašna
20 šljiva
za pržene prezle:
60 g putera ili margarina
2 kašike ulja
200 g prezli
200 g šećera
Kako se prave starinske knedle sa šljivama?
Krompir skuvati u ljusci, a potom ga oguliti i ispasirati. Ostaviti da se ohladi.
Kada se krompir prohladi, dodati kašičicu soli, dva žumanca i 30 g putera i sve izmiješati.
Kada se masa sjedini, dodajte brašno i zamijesite tijesto. Ono treba da bude blago ljepljivo.
Razvucite tijesto. Odsjecite krajeve tako da se formira pravilan pravougaonik. Isjecite na jednake kvadratiće. Ova količina tijesta je otprilike dovoljna za dvadesetak knedli.
Kada isječete tijesto, u svaki komad ubacite po jednu šljivu, pošećerite i zatvorite. Šljive moraju biti oprane i iscijepane, a koštica bačena.
U većem loncu zagrijte vodu do vrenja. Ubacite knedle i kuvajte ih dok ne isplivaju, a onda još dodatnih 5 minuta, ali na blažoj vatri (nižoj temperaturi). Vaditi knedle i valjati ih u pržene prezle.
Dok se knedle kuvaju, u dubljem tiganju istopite 60 gr putera ili margarina i dvije kašike ulja. U to ubacite prezle i pržite ih uz miješanje, dok ne promijene boju. Dodajte im šećer i dobro promiješajte.