Za biskvit je potrebno:
osam jaja
osam kašika šećera
10 kašika griza
Za preliv je potrebno:
jedan litar mlijeka najmanje 2,8 posto mliječne masti
šest kašika šećera
dvije vrećice vanilin šećera
Priprema:
Najprije uključite rernu na 200 stepeni, a onda počnite s pripremom biskvita. Odvojite žumance od bjelanaca pa umutite bjelance u čvrst snijeg postepeno dodavajući osam kašika šećera. Mutite dok se šećer ne istopi.
Lagano miješajući kašikom dodajte 10 kašika griza i žumance. Premažite tepsiju srednje veličine s malo ulja i pa sipajte smjesu. Stavite u zagrijanu rernu i smanjite temperaturu na 180 stepeni. Ovisno o jačini rerne kolač pecite nekih 15 minuta. Na kraju, čačkalicom provjerite da li je biskvit pečen.
Mlijeko kojim ćete preliti kolač, pripremite dok se biskvit peče. Tako što ćete ga kuvati na laganoj vatri zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Vruć biskvit lagano prelijte vrelim mlijekom i ostavite da se ohladi.
