Preukusan kolač sa makom preliven čokoladnom glazurom.
Sastojci:
– 4 jaja
– 2 srednje šolje šećera
– 1 srednja šolja ulja
– 1 srednja šolja mlijeka
– 2 srednje šolje brašna
– 1 1/2 šoljice maka
– 1/2 kesice praška za pecivo
Glazura:
– džem od kajsija
– 100 g čokolade za kuvanje
– malo maslaca
– malo mlijeka
Priprema:
Mikserom pjenasto umutiti jaja i ulje. Postupno umješajte šećer i mak. Naizmjenično dodajte brašno pomješano sa praškom za pecivo i mlijeko uz konstantno miješanje.
Tijesto sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite oko 45 minuta na 180 stepeni. Pečeno tijesto ostavite da se ohladi.
Rastopite džem sa malo vode i premažite kolač, a zatim prelijte čokoladnom glazurom.
Glazuru ćete napraviti tako što ćete istopiti čokoladu na nižoj temperaturi, dodati malo maslaca i malo mlijeka, pa miješati dok se ne sjedini.
Prijatno!
(Izvor:N1)