/ -JUTJUB
02/12/2024 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ledene mak kocke savršena poslastica

Ledene kocke ne moraju biti samo klasični kolač sa smeđim biskvitom, bijelom kremom i čokoladnom glazurom.

Ako ste ljubitelji maka, svakako možete isprobati i ovu verziju dobro poznatog recepta.

Ovaj recept smo pronašli na Youtube kanalu Recepttura.

Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:

sedam bjelanaca

60 grama šećera

dvije kesice vanilin šećera

50 grama gustina

dvije kašičice praška za pecivo

200 mililitara mlijeka

150 grama maka

Za kremu će vam biti potrebno:

sedam žumanaca

jedna litra mlijeka

250 grama maslaca

90 grama šećera

50 grama šećera u prahu

100 grama gustina

Za šlag će vam biti potrebno:

500 mililitara vrhnja za šlag

jedan šlag fix

Priprema:

U većoj posudi umutite bjelance dok ne počnu dobijati formu takozvanog snijega. Potom dodajte šećer i vanilin šećer u snijeg od bjelanaca te neprestano mutite kako bi se šećer u potpunosti rastopio.

U drugu posudu s makom pomiješajte gustin, a onda dodajte prašak za pecivo i oprezno promiješajte da nastane jednaka siva smjesa. Smjesu postepno prebacite u snijeg od bjelanaca i ručno izmiješajte.

Uzmite pleh te ga namastite i pobrašnite. Izlijte smjesu i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 20 minuta. Kada je biskvit pečen, ostavite ga 10 minuta da odmori te ga zalijte mlijekom sobne temperature. Ostavite ga da se ohladi.

Za to vrijeme pripremite kremu. Umutite žumance i šećer. Dodajte gustin i kratko umutite, a onda dodajte 10 kašika mlijeka i sve dobro izmiješajte. Smjesa ne smije imati grudvice. Ostatak mlijeka stavite da se kuva na laganoj vatri. Kada provri, sklonite ga s ringle i dodajte smjesu od žumanaca.

Umutite pa vratite na ringlu. Smjesu je potrebno kuhati do dva minuta uz neprestano miješanje. Kada se smjesa zgusne, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Nakon toga, umutite maslac sobne temperature i umutite mikserom. Dodajte šećer u prahu te i dobro ga izmiksati. Umućeni maslac dodajte ohlađenoj kremi pa dodatno umutite.

Kremu je potrebno ravnomjerno nanijeti na pripremljeni biskvit i poravnati. Ostavite da se hladi u frižideru dok pripremate šlag. Kratko umutite vrhnje za šlag pa dodajte šlag fix i potom nastavite mutiti. Nanesite ga na kolač i ostavite u frižideru minimalno četiri sata kako bi se sastojci povezali. Prije posluživanja možete ga ukrasiti komadićima čokolade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. decembar 2024 19:02