Donosimo vam recept za najlepšu posnu bajaderu koja je neizostavan dio svake slavske trpeze.
Bajadera s razlogom važi za kraljicu sitnih kolača, a ova posna varijanta odlična je jer možete da je pripremite nekoliko dana ranije.
Čuvajte je u frižideru do nedelju dana, u kalupu koji ste posle hlađenja stavili u kesu ili prekrili folijom.
Sastojci:
300 g posnog mljevenog keksa
200 g mljevenih oraha
250 g šećera
1 vanilin šećer
10 kašika vode
200 g posnog margarina
150 g posne čokolade za kuvanje
Za glazuru:
3 kašike šećera
3 kašike vode
3 kašike ulja
100 g posne čokolade za kuvanje
Priprema:
U šerpu sipajte šećer, vodu i vanil-šećer, pa kuvajte dok ne provri. Skinite sa ringle, dodajte margarin i miješajte dok se margarin ne otopi. Potom dodajte mljeveni keks i mljevene orahe, pa sve dobro sjedinite.
Dobijenu smjesu podijelite na dva dijela. Jedan ostavite žut, a u drugi dodajte rastopljenu čokoladu.
U pravougaoni pleh najprije sipajte dio sa čokoladom, a onda i drugi dio smjese. Ostavite u frižideru. Glazuru napravite tek kad se kolač u potpunosti stegne.
U šerpicu sipajte ulje, vodu, šećer, margarin i čokoladu za kuvanje, pa miješajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine.
Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi.
Potom isjecite bajaderu na kocke ili štanglice i služite.