
Šarena oblanda je poslastica koja će vas oduševiti, a sprema se brzo i lako.
SASTOJCI:
3 jajeta
500 g šećera
250 g margarina
200 krupno isjeckanih oraha
200 g suvog grožđa
300 g mljevenog keksa
100 g crne čokolade
3 kašike ulja
2 lista oblande
PRIPREMA:
Od ukupne količine šećera odvojite 300 g i istopite ga (na suvo) u karamel. Dodajte margarin, pa miješajte dok se ne istopi. Jaja i preostalih 200 g šećera umutite mikserom, pa dodajte u karamel. Miješajte i kuvajte oko četiri minuta, dok se jaja ne zagriju i ne proključaju.
Nakon toga, dobijenu smjesu sklonite sa vatre, dodajte orahe, grožđe i keks, a onda dobro promiješajte da se smjesa ujednači. Ostavite desetak minuta da se smjesa malo prohladi, pa premažite prvi list oblande i poklopite drugim.
Ostavite 30 minuta da se smjesa malo stegne, pa pritisnite nečim težim i ostavite tako preko noći. Za glazuru istopite čokoladu sa uljem i prelijte preko oblande. Ostavite da se stegne pa isijecite na štanglice.