Maline i plazma za savršen ukus / - JUTJUB/SKRINšOT
25/06/2025 u 08:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Semifredo sa plazmom, malinama i bijelom čokoladom je hit ljeta

​Ovaj osvježavajući, kremasti desert idealan je za tople dane. Kombinacija bijele čokolade, malina i plazma keksa pravi je ljetni pogodak koji se ne peče.

Priprema je jednostavna, a rezultat impresivan! Mnogima je semifredo ljepši od sladoleda, pa se nemojte iznenaditi da postane i vaša omiljena ljetna poslastica. 

Sa ukusima se možete igrati i dodavati neke po vašoj želji, a kombinacija bijele čokolade, malina i plazme je siguran izbor.

Sastojci:

4 žumanca

4 kašike šećera

2 kesice vanilin šećera

200 g bijele čokolade

150 g plazma keksa

200 g malina (svježe ili zamrznute)

2 kašike šećera (za kuvanje malina, ako su zamrznute)

500 ml biljne slatke pavlake (ili klasične pavlake za šlag)

Priprema:

Maline pripremite unaprijed. Ako koristite zamrznute maline, stavite ih u šerpicu sa 2 kašike šećera i kuvajte 15–20 minuta na najnižoj temperaturi, dok ne dobijete gustu voćnu smjesu poput džema. Ostavite da se ohlade.

Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Kuvajte ih na pari nekoliko minuta (samo dok se masa lijepo ne zagrije - pazite da se ne zgrušaju). U vruć fil dodajte izlomljenu bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Ostavite da se potpuno ohladi.

Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag, pa je pažljivo umiješajte u ohlađen fil. Dobijenu kremu podijelite na dva jednaka dijela.

Plazmu izmrvite oklagijom tako da ostanu i krupniji komadi. Odvojite 4 kašike za posipanje, a ostatak umiješajte u jednu polovinu fila.

Kalup dimenzija otprilike 10x25 cm obložite providnom kuhinjskom folijom. Na dno pospite 2 kašike mljevene plazme, pa redom slažite - svijetli fil bez plazme, sloj malina, fil sa plazmom i preostale dvije kašike plazme kao završni sloj.

Stavite semifredo u zamrzivač na 2–3 sata, dok se lijepo ne stegne. Zatim ga prevrnite na tanjir, uklonite foliju i po želji ukrasite umućenim šlagom.

Semifredo je najbolje služiti odmah po vađenju iz zamrzivača. Ostatke možete čuvati i u frižideru, ako volite kremastiju teksturu.

Savjet plus: 

Za dodatni kontrast ukusa, možete dodati i nekoliko listića svježe nane ili par kapi limunovog soka u sloj s malinama, navodi "24Sedam".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. decembar 2025 01:33