Priprema je jednostavna, a rezultat impresivan! Mnogima je semifredo ljepši od sladoleda, pa se nemojte iznenaditi da postane i vaša omiljena ljetna poslastica.
Sa ukusima se možete igrati i dodavati neke po vašoj želji, a kombinacija bijele čokolade, malina i plazme je siguran izbor.
Sastojci:
4 žumanca
4 kašike šećera
2 kesice vanilin šećera
200 g bijele čokolade
150 g plazma keksa
200 g malina (svježe ili zamrznute)
2 kašike šećera (za kuvanje malina, ako su zamrznute)
500 ml biljne slatke pavlake (ili klasične pavlake za šlag)
Priprema:
Maline pripremite unaprijed. Ako koristite zamrznute maline, stavite ih u šerpicu sa 2 kašike šećera i kuvajte 15–20 minuta na najnižoj temperaturi, dok ne dobijete gustu voćnu smjesu poput džema. Ostavite da se ohlade.
Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Kuvajte ih na pari nekoliko minuta (samo dok se masa lijepo ne zagrije - pazite da se ne zgrušaju). U vruć fil dodajte izlomljenu bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Ostavite da se potpuno ohladi.
Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag, pa je pažljivo umiješajte u ohlađen fil. Dobijenu kremu podijelite na dva jednaka dijela.
Plazmu izmrvite oklagijom tako da ostanu i krupniji komadi. Odvojite 4 kašike za posipanje, a ostatak umiješajte u jednu polovinu fila.
Kalup dimenzija otprilike 10x25 cm obložite providnom kuhinjskom folijom. Na dno pospite 2 kašike mljevene plazme, pa redom slažite - svijetli fil bez plazme, sloj malina, fil sa plazmom i preostale dvije kašike plazme kao završni sloj.
Stavite semifredo u zamrzivač na 2–3 sata, dok se lijepo ne stegne. Zatim ga prevrnite na tanjir, uklonite foliju i po želji ukrasite umućenim šlagom.
Semifredo je najbolje služiti odmah po vađenju iz zamrzivača. Ostatke možete čuvati i u frižideru, ako volite kremastiju teksturu.
Savjet plus:
Za dodatni kontrast ukusa, možete dodati i nekoliko listića svježe nane ili par kapi limunovog soka u sloj s malinama, navodi "24Sedam".
