Sastojci:
150 grama tamne čokolade
150 grama šećera
125 grama maslaca ili margarina
100 grama brašna
20 grama kakaa u prahu
dva jaja
prstohvat soli
Za kremu:
500 mililitara vode
četiri kašike instant kafe
otprilike 150 grama piškota
450 grama mascarponea
200 mililitara vrhnja za šlag
dvije kašike šećera u prahu
jedna kašičica eksrakta vanilije
kakao iili 100 grama tamne čokolade
Priprema:
Na pari otopite tamnu čokoladu, maslac ili margarin i šećer. Sklonite sa strane pa umiješajte jedno po jedno jaje. Potom dodajte brašno, so i kakao. Mutite dok ne dobijete jednaku smjesu pa pecite na 180 stepeni nekih 20 minuta. Ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme prokuvajte vodu pa prelijte instant kafom i ostavite da se ohladi. Nakon toga, svaku piškotu s obje strane kratko umočite u ohlađenu kafu i ostavite sa strane.
Umutite vrhnje u čvrst šlag potom dodajte mascarpone i nastavite mutiti. Na kraju dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije pa lagano promiješajte.
Na brownie nanesite jednu trećinu kreme, stavite red piškota pa rasporedite ostatkom kreme. Desert ostavite nekoliko sati u frižideru. Kada se ohladi, posljednji sloj možete napraviti u dvije verzije. Možete ga preliti istopljenom čokoladom ili posuti kakaoom.