Ove male, slatke poslastice sa svim karakteristikama klasičnog italijanskog deserta donose bogatstvo okusa u formi koja je idealna za uživanje u svakom trenutku.
S kombinacijom piškota, maskarpone sira, kafe i kakaa, ovi zalogaji će vas podsjećati na pravi tiramisu, ali u mnogo praktičnijem obliku.
Sastojci:
- 200 g piškota
- 250 g maskarpone sira
100 g kisele pavlake
- 50 g prah šećera
- 100 ml kafe (može biti i instant kafa)
- 2 kašičice ruma (po želji)
- 1 kašičica vanilin šećera
- 2 kašičice kakao praha (za posipanje)
- 50 g čokolade (po želji, za preliv)
Priprema:
1. Usitnite piškote u blenderu ili ih stavite u kesu i izmrvite oklagijom.
2. U manjoj posudi mutite maskarpone sir sa kiselom pavlakom, prah šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu.
3. U posebnoj posudi pripremite kafu (možete koristiti espreso ili instant kafu), dodajte rum po želji.
4. U smjesu od sira, dodajte mljevene piškote, pa sve dobro promiješajte. Zatim, postepeno sipajte pripremljenu kafu dok smjesa ne postane dovoljno vlažna da se mogu oblikovati kuglice. Pazite da ne pretjerate s količinom kafe, smjesa treba da bude čvrsta, ali vlažna.
5. Uzmite male količine smjese i oblikujte kuglice, veličine oraha, između dlanova.
6. Na tanjir stavite kakao prah i u njemu uvaljajte svaku kuglicu. Tako će svaka kuglica dobiti lijep izgled i bogat ukus.
7. Ako želite, možete rastopiti 50 g čokolade i preliti njome kuglice ili koristiti za dekoraciju.
8. Stavite kuglice u frižider na najmanje dva-tri sata kako bi se stegle, a okusi dobro povezali.