Ovaj desert ne samo da izgleda impresivno na svakoj trpezi, već je i jednostavan za pripremu, bez pečenja, što ga čini idealnim za sve prilike - od porodičnih okupljanja do svečanih večera. Kremasta pistachio pasta daje bogat i aromatičan ukus, dok šlag i krem sir čine smjesu vazdušastom i neodoljivom. Natopljeni piškoti upijaju espresso i liker, čineći svaki zalogaj savršenom kombinacijom tekstura i ukusa.
Sastojci:
150 g pitaća (sirovih ili pečenih, po želji)
3 kašike šlaga ili 1/3 šolje pavlake
250 g krem sira ili maskarponea
200 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
200 g piškota
2 šolje jake espresso kafe
2 kašike likera po želji (irskog krema, pistaćio likera ili kafe).
Dekoracija:
mljeveni pistaći
Priprema:
Pistaće stavite u sjeckalicu i sameljite dok ne dobijete fini prah, odvojite malu količinu za dekoraciju. Preostale pistaće pomiješajte sa tri kašike pavlake i blendajte dok ne dobijete glatku pastu. U velikoj činiji umutite krem sir dok ne postane kremast, dodajte pistaćio pastu i vanilu i kratko mutite.
Zatim dodajte šećer u prahu i šolju slatke pavlake, miješajte dok smjesa ne postane homogena. U drugoj činiji umutite preostalu pavlaku u čvrst šlag i pažljivo je umiješajte u pistaćio kremu dok smjesa ne postane vazdušasta i kremasta.
Pripremite espreso i ostavite ga da se malo ohladi, zatim po želji dodajte liker. Piškote natopite u espresso i rasporedite prvi sloj u posudu ili pojedinačne čaše.
Preko piškota rasporedite trećinu pistaćio kreme i pospite dijelom mljevenih pistacija. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem kreme.
Posljednji sloj pospite ostatkom mljevenih pistacija.
Tiramisu sa pistaćima stavite u frižider najmanje jedan sat, idealno preko noći, da se slojevi sjedine i ukusi prožmu. Prije serviranja, desert možete dodatno dekorisati cijelim ili krupno sjeckanim pistaćima, a potom uživajte u svakom zalogaju kremaste i bogate kombinacije espresso natopljenih piškota i aromatičnih pistaća.
