Mafini sa šargarepom - slatki zalogaji koji brzo nestaju sa tanjira.
Sastojci:
– 2 žumanca
– 150 g šećera
– 1 vanil šećer
– 180 g maslaca sobne temperature
– 150 ml mlijeka
– 200 g brašna
– 1/2 praška za pecivo
– 180 g rendane šargarepe
– 2 bjelanca-snijeg
– prstohvat soli
– maslac i brašno za kalupe
Priprema:
Pripremiti kalupe za mafine. Premazati otopljenim maslacem pomoću četkice i posuti brašnom.
Prosijati brašno sa praškom za pecivo.
Šargarepu izrendati na sitno, pa je preliti mlijekom (150 ml) da ne potamni.
Bjelanca umututi u čvrst snijeg sa prstohvatom soli.
Žumanca, šećer, vanil šećer i maslac isiječen na manje komade miksati dok smjesa ne postane pjenasta.
Mlijeko u kome je bila šargarepa dodavati u smjesu od žumanaca naizmjenično sa brašnom, miksajući da se sastojci povežu.
Kašikom umiješati rendanu šargarepu i na kraju lagano i pomalo umiješati snijeg od bjelanaca.
Smjesu rasporediti u pripremljene kalupe i peći u rerni zagrijanoj na 160 stepeni oko 30 minuta.
Po želji mafine posuti šećerom u prahu.