/ -FOTO: ILUSTRACIJA
21/12/2022 u 21:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Najbolji recept za božićnu pogaču

Donosimo vam najbolji recept iskusne domaćice, a pokajati se nećete

Božićno jutro započinje se miješanjem tijesta za tradicionalnu česnicu.

Vjeruje se da njeno ime potiče od staroslovenske riječi: ČEST (što znači: DIO), jer se pred ručak lomi na djelove.

image
-FOTO: ILUSTRACIJA

U tijesto se stavlja novčić, koji bi, prema vjerovanju trebalo da donese sreću onome ko ga nađe u svom dijelu.

Pri lomljenju, svako od prisutnih otkida sebi dio hljeba, a jedan dio je ‘‘kućni‘‘.

Sastojci za tijesto:

750 g brašna

250 ml toplog mlijeka

125 ml tople vode

30 g svežeg kvasca

2 kašičice soli

6 kašika ulja

1 jaje

1 kašičica šećera

Premazivanje tijesta:

60 g otopljenog margarina

Premazivanje pogače:

1 žumance

1 kašičica mlijeka

1 kašičica ulja

Priprema: 

U činiji izmrviti kvasac, dodati šećer i malo toplog mlijeka. Dodati par kašika brašna i promiješati. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. So izmiješati sa brašnom.

U činiju dodati razmućeno jaje, ulje, preostalo mlijeko i toplu vodu. Dodavanjem brašna zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti na toplom mjestu da se podigne.

image
-FOTO: ILUSTRACIJA

Dobijeno tijesto premijesiti i podijeliti na dva dijela. Jedan dio neka bude malo veći od drugog.

Veći dio podijeliti na četiri jednaka dijela (latice), a manji dio podeliti na pet dijelova (za sredinu pogače). Oblikovati loptice i ostaviti da stoje na toplom mjestu da se udvostruče. Kalup za tortu 24 cm obložiti papirom za pečenje.

Razvući četiri loptice (svaku posebno) na veličinu većeg plitkog tanjira i premazati margarinom, sem poslednje. Složiti tijesto jedno na drugo. Isjeći na osam trouglova. Svaki trougao zasjeći na široj strani i vrh provući kroz rupicu. Tako se dobije latica. Ponoviti postupak sa svih osam trouglova. Vrh latice saviti na dolje i staviti u kalup.

Postupak za sredinu pogače. Razvući pet loptica na veličinu malog plitkog tanjira. Jednu isjeći na osam trouglova i rasporediti između latica u kalupu.

Ostalih četiri premazati margarinom i složiti jednu na drugu. Sjeći tijesto na osam djelova do sredine tijesta. Tu djelovi ostaju spojeni. Svaki dio uviti dva puta oko svoje ose. Prebaciti u sredinu pogače. Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu 30 minuta.

Žumance izmiješati sa mlijekom i uljem i premazati pogaču.

Staviti je u hladnu rernu uključenu na 200 stepeni. Peći je da lijepo porumeni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. novembar 2024 02:58