Sezona slava je počela, a iskusna domaćica otkrila je kako se pravi najbolji slavski kolač.
Potrebno je:
500 ml vode
800-850 gr brašna
1 kašičica soli i šećera
20 gr svježeg kvasca
Priprema:
U malo mlade vode rastopiti kvasac i šećer i dodati jednu kašiku brašna. Ostaviti pet minuta.
Sipati u vanglu, pa dodati osveštanu vodicu i ostatak vode, brašno so i sve dobro izjednačiti.
Dodavati brašna da testo bude srednje tvrdo i dobro ga izraditi rukom bar 10 minuta. Poklopiti ga folijom i krpom i ostaviti 40 minuta na toplom da dobro naraste. Istresti na dasku.
Odvojiti malo manje od pola , jedan mali dio loptica i četiri jednake loptice pa ih malo obraditi rukama i poklopiti folijom i krpom.
Zamijesiti 300 gr brašna sa vodom i napraviti tvrdo tijesto, obraditi dobro i oklagijom dobro istanjiti.
Pečatom napraviti pet pečata koje morate imati ako pravite kolač, a imate da ga nabavite u svakoj crkvi.
Rezati razne figure pomoću modlica ili ako ste vični sami ih pravite.
Figure pokriti. Tepsiju obložite pek papirom pa prvo najveću loptu oklagijom razvucite veličine dna šerpe ili tepsije.
Četiri male loptice poređajte preko njega unakrsno, a na sredinu stavite najmanju lopticu.
Pečate stavite na svaku lopticu. Malo svaku pokvasite vodom da se bolje zalijepi. Figurice takođe zalijepite po želji.
Ostavite da kolač još malo poraste, pa ga pecite oko sat vremena ako treba i duže da bude lagan na 180 stepeni.
Pečen kolač pokrijte da malo odstoji i lakše ćete ga izvadi iz tepsije ili šerpe.
Izvor: Informer