/ -BAKERBYNATURE.COM
23/07/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lubenica sa sokom od limuna savršeno ljetnje osvježenje

Kraljica ljeta, osvježavajuća i sočna lubenica mnogima je omiljeno rashlađenje u toplim ljetnjim danima.

Hladne kriške osim što odlično gase žeđ imaju i brojne pozitivne efekte na zdravlje - kada god vam je potrebno niskokalorično okrepljenje, posegnite za lubenicom, koju ste rashladili u frižideru.

Prirodno siromašne masnoćama, natrijumom i holesterolom, lubenice su pravo bogatstvo vlakana, vitamina C, likopena, beta-karotena, vitamina B grupe, kalijuma, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, cinka, gvožđa i bakra.

Ovog ljeta društvenim mrežama širi se mali trik koji može učiniti vaš omiljeni užitak još boljim, a odnosi se na dodatak limunovog soka na lubenicu. Ovaj trik nije nov, jer se u nekim dijelovima južne Italije kriške limuna od davnina poslužuju uz lubenicu kako bi se iscijedile preko voća.

Kombinacija je jednostavna, a postiže savršenu ravnotežu između slatkog i kiselog, te se dobija laka užina koja će vas osvježiti i hidrirati zahvaljujući visokom sadržaju vode u lubenici.

Međutim, pored samog trenda, ali i interesantnog ukusa, stručnjaci naglašavaju da kombinacija limuna i lubenice ima još nekoliko prednosti.

Prednosti dodavanja limunovog soka na lubenicu

Izreka "suprotnosti se privlače" tačna je kada je u pitanju ova kombinacija - kiselost limunovog soka pojačava slatkoću lubenice, stvarajući ukusan rezultat.

Osim što je ukusna, postoji i naučni razlog zašto ova kombinacija funkcioniše.

Kisela hrana poput limunovog soka povećava proizvodnju pljuvačke, što vam pomaže da bolje osjetite ukuse. Lubenica, sa svojih 92 odsto vode, te u kombinaciji sa antioksidativnim i pročišćavajućim svojstvima, kao i mineralnim solima koje dijeli sa limunom, pomaže u borbi protiv ljetnih vrućina.

Konzumiranje lubenice posute limunovim sokom prije spavanja bi pomoglo stimulaciji serotonina i uživanju u mirnim snovima - ali pazite da ne pretjerate, jer ćete zbog jakog diuretičkog dejstva rizikovati da ustajte iz kreveta tokom noći.

Uzimanje lubenice sa limunom definitivno povećava količinu vitamina C. Odlična je kombinacija i za ljetne dijete, ali po mogućnosti da se jede na prazan stomak. Smanjena količina šećera i velika količina vode sadržane u lubenici pomažu u ublažavanju gladi.

Ali ipak, najvažnije: lubenica sa sokom od limuna je zaista ukusna - slatkoća lubenice i kiselkast ukus limuna čine ovaj par eksplozivnim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:22