/ GETTY IMAGES-ROXILLER
12/07/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Recept za domaći sok od kupina

Domaći sok od kupine je zdrav, a ukusan, najlakši način da tokom jeseni i zime regulišete krvnu sliku djece. Recept koji vam donosimo možete spremati i bez konzervansa, ali u tom slučaju stavite duplu količinu šećera i sok čuvajte u frižideru, ili ga zamrznite za zimu.

Kupina je, prije svega, bogata gvožđem u organskom obliku, te se zato posebno preporučuje osobama koje pate od anemije, djeci, trudnicama, dojiljama. Osim gvožđa, plod kupine bogat je i drugim mineralima – kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, kao i vitaminima B1, B2 i C. Organske kiseline galotanin i inozitdeluju antimikrobno, pa uništavaju bakterije, prije svih ešerihiju koli i salmonelu enteritidis.

Još jedna važna stvar: kupine su bogate antioksidansima, što znači da su prilično važne i za naš izgled, štite nam kožu od oštećenja i podmlađuju nas. Zahvaljujući antocijaninu i elaginskoj kiselini, kupine su efikasne u suzbijanju upalnih procesa i slobodnih radikala.

Kako se pravi domaći sok od kupina?

Sastojci:

3 kg kupina

1 kg šećera

2 limuntusa

1 konzervans

Recept za domaći sok od kupina:

Kupine oprati i očistiti od grančica, peteljki, lišća.

Staviti ih u veću posudu u kojoj ćete sok i kuvati. Dodati limuntus, a ako je vruće i konzervans, da ne rizikujete kvarenje.

Naliti kupine sa 2 litre vode i izgnječiti ih što je bolje moguće. Izmiješati sve i ostaviti da ostoji do jutra. Dodati šećer u sok i dobro izmiješati, da se šećer počne topiti. Još jednom izgnječiti kupine i dodati još litar vode.

Staviti sok da se kuva dok ne baci prvi ključ. Kuvati još desetak minuta na slaboj vatri, uz miješanje, da se kupine raspadnu. Potom skloniti sa ringle i propasirati.

Vratiti sok da se kuva još desetak minuta, a za to vrijeme zagrijati flaše u rerni na 100 stepeni.

Topao sok sipati u flaše, zatvoriti i ostaviti na tamno mjesto da se hladi.

Prije konzumiranja razrijediti sa vodom, po ukusu,piše lepotaizdravlje.rs

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 07:50