Фото: Илустрација / - Фото: Илустрација
20/04/2022 u 19:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сезона је краставаца, сјајно ће вас хидрирати и смањити стрес

Да ли сте знали да краставци садрже чак 97 посто воде, што их чини савршеним за хидратацију тијела?

Са доласком прољећа, мијења се и садржај фрижидера. "Тешку" храну замјењујемо лаганијом и оном која у себи садржи велики проценат воде.

Kраставци спадају управо у те намирнице, а поред тога што су изузетно укусни, јако су здрави. Наравно, ово се односи на свјеже краставце, а не укисељене који су препуни конзерванса.

Претпостављамо да их најчешће једете у салати, али би требало да стекнете навику и да их користите самостално, па чак и као међуоброк.

Изузетно је популарна и вода од краставаца, па је сада идеално вријеме и да је испробате.

Оно што је код њих изузетно добро јесте чињеница да су нискокалорични, а одлични за организам.

Сјајно нас хидрирају

Знамо да је изузетно важно да, током дана, у организам унесемо довољну количину течности, а ово се посебно односи на топлије дане који су нам све ближи. Уношење течности не мора увијек да буде у облику пића. Да ли сте знали да краставци садрже чак 97 посто воде, што их чини савршеним за хидратацију тијела?

Садрже антиканцерогене супстанце

Kраставци су пуни полифенола и лингана који смањују ризик од одређених врста канцера. Ово се, на примјер, односи на рак дојке и рак грлића материце.

Јачају кости

На помен краставаца, сигурно вам прва асоцијација нису кости, али вјеровали или не, они су одлични и за њих. Ово поврће је богато витамином K, који подржава густину костију и штити нас од прелома. Витамин K омогућава бољу дистрибуцију калцијума у тијелу и има велику улогу код спречавања остеопорозе.

Kраставци су сјајни за чишћење организма

Kонзумацијом краставаца, помажете у чишћењу цријева. Ензим ерепсин разграђује протеине ​​и тако поспјешује пробаву, нарочито меса. Уз то, краставци ђелују погодно и код природног снижавања високог крвног притиска.

Смањују стрес

Kад сте нервозни, пуни брига и стрес вам је на високом нивоу - поједите краставац, Наиме, ово поврће је богато витамином Б, а он помаже нашем тијелу да се на природан начин ослободи стреса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:30