/ - PHOTO BY IGNACIO CAMPO ON UNSPLASH
21/06/2022 u 22:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Колико је важан здрав сан за дјецу

Средњошколцима је посебно важно да се довољно наспавају, јер поспани тинејџери много лошије функционирају у школи од оних који су одморни

Да би постигло добар успјех у школи, дијете би морало да током ноћи има довољно квалитетног сна, поручују доктори.

- Без обзира на године, дјеца показују побољшану будност, енергију, расположење и физичко благостање када уживају у здравом, континуираном сну. Вријеме повратка регулисанојј умјесто онлине настави пружа породицама савршену прилику да поново процјене своје навике спавања и успоставе здраве рутине које ће дјеци обезбиједити довољно сна - изјавила је др Илен Розен, бивша предсједница Америчке академије за медицину спавања (ААСМ).

Средњошколцима је посебно важно да се довољно наспавају, јер поспани тинејџери много лошије функционирају у школи од оних који су одморни, наводе из ААСМ.

Истраживања показују да је тинејџере лишене довољне количине сна много лакше ометати, а имају и више проблема са памћењем информација од оних који довољно спавају. Такође, недовољно спавања повезано је са пажњом, понашањем и проблемима у учењу, преноси Аваз.

Добар сан је важан за све узрасте, а ево колико је свакодневно потребно да спавамо, узимајући у обзир различите старосне групе дјеце:

Бебе од четири до 12 мјесеци: 12 до 16 сати (укључујући дремке)

Дјеца од једне до двије године: 11 до 14 сати (укључујући дремке)

Од три до пет година: 10 до 13 сати (укључујући дремке)

Од шест до 12 година: 9 до 12 сати

Од 13 до 18 година: 8 до 10 сати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
02. jul 2022 12:58