Turska Madona Gulsen / - SKRINšOT
27/08/2022 u 20:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turska Madona uhapšena zbog šale na račun vjerskih škola

Nakon oštrih reakcija građana popularna Gulsen zbog šale završila iza rešetaka. Mediji pišu da je njeno hapšenje "sramota za čovječanstvo!"

Pjevačica i ranije bila na meti islamskih krugova jer na nastupima nosi oskudnu odjeću i ističe LGBTQ zastavu

Turska pop zvijezda Gulsen uhapšena je zbog optužbe za podsticanje mržnje jer se našalila na račun turskih vjerskih škola, objavili su turski državni mediji.

Popularna pjevačica Gulsen Colakoglu(46), poznatija kao turska Madona , privedena je u četvrtak iz svog stana u Istanbulu na ispitivanje i nakon toga službeno uhapšena. Kasnije je prebačena u zatvor gdje čeka suđenje.

Njeno hapšenje izazvalo je lavinu negativnih reakcija na društvenim mrežama, gdje se oglašavaju javne ličnosti. Kritičari vlade kažu da je hapšenje istaknute umjetnice dio pokušaja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da uoči izbora koji su za deset mjeseci, osigura podršku vjerskih i konzervativnih grupa.

Optužba se zasniva na šali koju je Gulsen izgovorila na svom koncertu u Istanbulu u aprilu kad se našalila da je ‘perverzija‘ jednog od njezinih muzičara proizašla iz toga što je pohađao vjersku školu. Video njenog komentara proširio se društvenim mrežama s heshtagom koji poziva na njeno hapšenje, nakon čega je izdata naredba za njeno privođenje.

Nekoliko ministara je reagovalo na snimak Gulsen, a ministar pravde Bekir Bozdag je kazao da je to “primitivna opaska”.

”Huškanje jedne strane društva protiv druge koristeći podrugljivi, diskriminatorni jezik pod izgovorom umjetnosti jeste najveće nepoštovanje umjetnosti”, napisao je on.

U četvrtak, Gulsen se izvinila svima koje je uvrijedila njena opaska, ističući da je zloupotrebljava neko ko želi da polarizuje društvo.

Hiljade ljudi na društvenim mrežama podržale su pjevačicu, rekavši da je postala meta zbog liberalnih stavova i podrške LGBT pravima.

”Mislim da je uhapšena jer predstavlja sekularnu Tursku i pruža podršku LGBT pokretu”, kazao je Vejsel Ok, advokat i koordinator Udruženja za medijske i pravne studije.

”Tražili su izgovor da je uhapse i onda su pronašli šalu od prije četiri mjeseca”, kazao je on za agenciju Rojters.

U rijetkom potezu, nekoliko čvrsto provladinih kolumnista kritikovalo je hapšenje Gulsen.

”Hoćemo li da pošaljemo u zatvor i na suđenje svakoga ko govori gluposti? Neka joj društvo izreče kaznu”, naveo je Mehmet Barlas u kolumni za “Sabah”.

Kemal Kilidždaroglu, lider glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP), kazao je da hapšenje ima za cilj polarizaciju društva kako bi Erdoganova AK partija ostala na vlasti.

Erdogan i AK partija tvrde da su turski sudovi nezavisni.

Pravnik Ok kazao je da ovaj slučaj pokazuje upravo suprotno, ističući da pravosuđe u zemlji nije nezavisno. On je podsjetio na hapšenje i zatvaranje filantropa Osmana Kavale, prokurdskog lidera Selahatina Demirtisa, i mnogih drugih političara i novinara proteklih godina.”Slučaj Gulsen je ponovo pokazao da je tursko pravosuđe najveće oružje vlade”, kazao je on. “Osjećate da ako živite na drugačiji način od onih na vlasti onda su vam sloboda i život ugroženi”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 12:00