Ilustracija / Foto: UNSPLASH
03/04/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Japanu snimljena riba koja pliva na rekordnoj dubini od preko osam hiljada metara

Naučnik je rekao da bi riba mogla biti vrlo blizu maksimalne dubine koju svaka riba može preživjeti

Naučnici u Japanu snimili su specifičnu vrstu ribe i to na izuzetnoj dubini od preko osam hiljada metara što ga ujedno čini najdubljim posmatranjem koje je ikada sprovedeno.

Specifična vrsta morskog puža iz porodice Pseudoliparis snimljena je kako pliva na osam hiljada i 336 metara dubine. Snimio ga je autonomni "lender" spušten u rov Izu-Ogasawara, južno od Japana, prenosi Klix.ba.

Naučnik je rekao da bi riba mogla biti vrlo blizu maksimalne dubine koju svaka riba može preživjeti.

Prethodno najdublje posmatranje ribe obavljeno je na osam hiljada i 178 metara dubine, južnije u Pacifiku u Marijanskom rovu. Ovo otkriće je stoga premašilo rekord dubine za 158 metara.

- Ako ovaj rekord bude oboren, to može biti potencijalno za samo nekoliko metara, rekao je profesor Alan Jamieson za BBC.

Naučnik sa Univerziteta Zapadne Australije u dubokom moru je prije 10 godina predvidio da će se riba vjerovatno naći na dubini između osam hiljada i 200 ili 400 metara. Decenija istraživanja širom svijeta to je potvrdila.

Maloljetni pseudoliparis snimljen je sistemom kamera pričvršćenim na ponderirani okvir koji se oslobađa sa boka broda. Iako primjerak nije ulovljen da bi se u potpunosti identifikovao njegov tip vrste, nekoliko riba je zarobljeno u vodenom stupcu u obližnjem Japanskom rovu na dubini od osam hiljada i 22 metra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:26