/ PHOTO BY SANDRA GABRIEL ON UNSPLASH
09/03/2023 u 20:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Barbika – kult koji traje duže od 60 godina

Jedna od ključnih strategija bila je stvaranje cijelog svijeta oko Barbike

U martu 1959. godine, na Međunarodnom sajmu igračaka u Njujorku, debitovala je Barbika, lutka koja je i danas poznata i popularna u svakom kraju svijeta.

Za to što je ona predmet kulturološkog, socijalnog i psihološkog interesta 64 godine kasnije zaslužna je kompanija Mattel, koja ovu lutku definiše za djecu 3+. Iako je u pitanju proizvod koji dijeli ljude, jer je istovremeno i inspiracija za mnoge i žrtveno jagnje za duple i nerealne standarde, Barbi je i dalje prisutna zbog sposobnosti ove kompanije da se prilagodi aktuelnom diskursu, piše City Magazine.

Jedna od ključnih strategija bila je stvaranje cijelog svijeta oko Barbike i uvođenje drugih likova koji doprinose njenoj priči i efektu privlačnosti koju ima prema kupcima.

Prvo je došao Ken kao njen momak, pa mlađa sestra Skiper, pa prijateljice kao što su Midž i Kristi, prvi crni lik u ovom „univerzumu“. Svi oni korišćeni su za priče, pa su tako Barbi i Ken raskinuli na Dan zaljubljenih 2004, a obnovili vezu 2011. godine, prenosi N1.

Barbi je ušla i u svijet odjeće, aksesoara i drugih proizvoda, bila je u nekoliko animiranih filmova i serija, a ovog jula očekuje nas i prvi visokobudžetni igrani film u režiji Grete Gervig, sa Margo Robi i Rajanom Goslingom u glavnim ulogama.

Osim truda da bude privlačan djevojčicama, ovaj brend više puta je preduzeo korake da bude zanimljiv i odraslim osobama i kolekcionarima. Zato je brend korišćen u prehrambenoj industriji, na muzičkim pločama, a tu su i posebne varijante lutaka poznatih koje su obično ograničenog broja i usmjerene ka kolekcionarima.

Zbog toga, a i zbog kritika koje su stalno prisutne, Barbi je prošla kroz razne transformacije, naročito po pitanju posla, te je tako imala više od 200 karijera, od astronautkinje, hirurškinje, pa sve do predsjednice SAD.

Kritičari smatraju da su ove promjene karijere samo pokušaj da se skrene pažnja sa njenog idealnog fizičkog izgleda, zbog čega su napravljene i lutke sa drugačijim fizičkim izgledom, bojom kože i drugo.

Djevojčicama se ipak više dopadaju one „obične“ Barbike, a Mattel je nastavio sa inovacijama, poput prve Barbike sa hidžabom, zbog koje su ih optužili da sve predstavljaju samo kroz kolekcionarstvo. Uprkos svemu tome, to je lutka kojom se mnoga djeca igraju, koju mnogi odrasli kupuju kako bi im krasile police i koja i dalje ostaje relevantna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 18:45