Врхови Проклетија / - WIKIPEDIA
14/07/2021 u 11:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Читаоци шаљу: Љепоте врхова Проклетија

Проклетије се односе на 40 планинских вијенаца између равнице Зете, ријеке Дрим, Плавско - Гусињских Проклетија, Комова и Бјеласице, па све до Кучких Планина тј. Жијова

Група планинара из Подгорице борави данас на Проклетијама изнад Гусиња и послали су нам снимак на којем се види виде врхови Италијанка и Попадија, оба на висини већој од 2.000 метара. Лијепо вријеме им је дозволило и да синоћ кампују у овом предивном предјелу.

Иначе, Проклетије представљају један од наимпресивнијих планинских масива Црне Горе. Масив Проклетија простире се на три територије – црногорској, српској (Косово) и албанској. Проклетије се односе на 40 планинских вијенаца између равнице Зете, ријеке Дрим, Плавско - Гусињских Проклетија, Комова и Бјеласице, па све до Кучких Планина тј. Жијова.

Црногорске Проклетије простиру се на отприлике 250 квадратних километара и шире се од Скадра до Богићевице, на граници са Косовом.  Планински масив црногорских Проклетија омеђен је ријекама Цијевна, Лим и Ибар. На сјеверу, Проклетије почињу од планинских вијенаца планина Виситор, Голеш, Гребен и Зелетин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 01:18