Detalj iz serije / - SKRINšAT
17/01/2023 u 15:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) PODSJEĆANJE: Pogledajte kako su u "Sulejmanu veličanstvenom" pjevali "Sejdefu majka buđaše"

Sejdefa postojala i ova pjesma opisuje njenu ljubav prema jednom Crnogorcu koga je srela negdje na Jadranu

U jednoj od epizoda popularne turske serije "Sulejman Veličanstveni" čula se jedna naša poznata pjesma, koju, istina, svi pokušavaju da prisvoje i u Bosni, Srbiji, Turskoj... ali je ona najvjerovatnije izvorna pjesma iz stare Podgorice.

Pjesma je naročito postala popularna nakon izvođenja ikone crnogorskog muzičkog stvaralaštva Ksenije Cicvarić.

I sama Ksenija je govorila da je to stara pjesma, još iz nekadašnje Podgorice.

- Ta pjesma je obeležila moju mladost. Majke su sa ovom pjesmom uspavljivale svoju djecu u kolijevkama. Legenda kaže da je mlada Sejdefa postojala i da ova pjesma opisuje njenu ljubav prema jednom Crnogorcu koga je srela negdje na Jadranu - rekla je jednom prilikom legendarna Ksenija Cicvarić.

Legenda kaže da je Sejdefa bila mlada muslimanka koja se selila iz Grčke u Albaniju i da je njedan mali brod  - šajka doveo Sejdefu i do obala Crne Gore. Umrla je, ali joj je zadnja misao bila na tog mladića koji je bio njena prva i poslednja želja.

Inače, Ksenija Cicvarić je nekoliko puta snimala "Sejdefu". U Radio Beogradu postoje dva snimka, sa Carevcem iz 1962. i sa Miodragom Jašarevićem iz 1974. godine. Postoji i Ksenijin snimak za arhivu Radio-televizije Sarajevo i snimak iz 1981. godine uz orkestar Dragana Aleksandrića na LP-iju zagrebačkog Jugotona.

U popularnoj turskoj seriji "Sulejman veličanstveni", prilikom priprema za vjenčanje pomoćnice Hurem sultanije Nigar-kalfe, sluškinja, pjeva nevjesti noć prije njene udaje na našem jeziku.

Turska pjevačica Suzan Kardes, koja je porijeklom sa Kosova i Metohije, otpjevala je u nekada veoma popularnoj seriji na ovim prostorima "Sulejman Veličanstveni" čuvenu sevdalinku "Sejdefu majka buđaše", ostavivši u čudu ovdašnji milionski auditorijum koji je pomno svake večeri pratio nove dogodovštine kultnih osmanskih ličnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:11