Foto ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
15/08/2023 u 14:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vještačka inteligencija povećava šanse za otkrivanje raka dojke

Analiziranje mamografskih skenera koje vrše jedan ili dva radiologa uz pomoć vještačke inteligencije, jednako je dobro kao rad dva radiologa bez korišćenja vještačke inteligencije i dovelo je do otkrivanja 20 odsto više karcinoma - navodi se u studiji

Švedski naučnici došli su do značajnog otkrića koji bi mogao da pomogne milionima žena širom svijeta u ranoj dijagnostici raka dojke.

Korišenje vještačke inteligencije u dijagnostici raka dojke za 20 odsto povećava šanse da se bolest otkrije mamografskim pregledom u odnosu na tradicionalni skrining koji vrše radiolozi, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu “Lancet Oncology”.

- Analiziranje mamografskih skenera koje vrše jedan ili dva radiologa uz pomoć vještačke inteligencije, jednako je dobro kao rad dva radiologa bez korišćenja vještačke inteligencije i dovelo je do otkrivanja 20 odsto više karcinoma - navodi se u studiji urađenoj na Univerzitetu Lund u Švedskoj.

Kako se dodaje, vještačka inteligencija je značajno smanjila posao radiologa i vrijeme čitanja mamografa – za čak 44,3 odsto.

Istraživanje je sprovedeno u Švedskoj na uzorku od više od 80.000 žena, od kojih su jednoj polovini analizu rezultata radili sami radiolozi, dok su za drugu polovinu koristili vještačku inteligenciju.

Iako prvi rezultati ulivaju nadu, još se čeka finalna analiza strudije koja bi trebalo da pokaže da li je mamografija uz upotrebu vještačke inteligencije bezbjedna i poželjna i koji je rizici prate, prije donošenja odluke o tome da li tu novinu vrijedi uvoditi u svakodnevna testiranja.

EU još nije regulisala pitanje korišćenja vještačke inteligencije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 08:52