Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

IZVJEŠTAJ OMBUDSMANA ‘‘DANA‘‘ ZA JUN 2024. GODINE

DOBIJENA JEDNA ŽALBA

U junu ombudsman ‘‘Dana‘‘ dobio je jednu žalbu. Nju mu je 26. juna uputio Aleksandar Saša Zeković, član GI ‘‘21. maj‘‘ i odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice. Zeković je u svom opširnom i vrlo korektnom obraćanju ombudsmanu, kazao da je ‘‘dnevna novina ‘‘Dan‘‘ u februaru i maju 2024. godine u štampanom izdanju, portalu i na društvenim mrežama objavila niz (više) tekstova i objava koje se odnose na saobraćajnu nezgodu koja se dogodila 24. 02. 2024. godine, u Podgorici, u Ulici Bratstva i jedinstva‘‘. Navodeći naslove spornih tekstova i objava, naglašavajući ujedno da ih nije sve pobrojio, on je dalje u žalbi naveo, da je ‘‘gotovo u potpunosti uvjeren da je došlo do povrede mojih prava i još bitnije neprofesionalnog i senzacionalističkog izvještavanja o događaju kojem nije pružena potrebna i dužna novinarska pažnja i istraživački pristup‘‘. ‘‘Sadržaj a posebno naslovi u nekoliko tekstova su postavljeni i objavljeni tako da ističu-usmjeravaju čitaoca na pogrešan zaključak, uz moj puni identitet, o navodnoj uzročno-posljedičnoj vezi sa događajem‘‘.

Zbog svega toga gospodin Zeković je zatražio od uredništva ‘‘Dana‘‘ da njemu i čitaocima objavi javno izvinjenjе, određujući i njegov sadržaj: ‘‘Uredništvo dnevne novine ‘‘Dan‘‘ upućuje izvinjenje čitaocima i Aleksandru Saši Zekoviću, članu nestranačke Građanske inicijative ‘‘21. maj‘‘ i odborniku u Skupštini Glavnog grada Podgorice zbog više tekstova objavljenih u štampanom izdanju i na portalu u februaru i maju 2024. godine. Pažljivijom analizom istih, a uzimajući u obzir i sve činjenice povodom saobraćajne nezgode u ulici Bratstva jedinstva u Podgorici, cijenimo da nijesu bili dovoljno objektivni, da su sadržali poruke senzacionalizma i jednostranosti sa bitnom povredom pretpostavke nevinosti‘‘.

Prije nego što se obratio ombudsmanu ‘‘Dana‘‘, Zeković je, prema navodima iz njegove žalbe, razgovarao sa pomoćnikom glavnog i odgovornog urednika ‘‘Dana‘‘ Milijem Prelevićem, od koga je dobio usmeno izvinjenje i obećanje da će ono biti objavljeno i u ‘‘Danu‘‘, za šta se potrebno obratiti Pravnoj službi. Međutim, od gospodina Prelevića je naknadno obaviješten da je direktor i glavni i odgovorni urednik ‘‘Dana‘‘ Mladen Milutinović, saopštio da se o svemu prethodno mora izjasniti ombudsman, i da se gospodin Zeković mora njemu obratiti.

Takav postupak gospodina Mladena Milutinovića još je jedna potvrda maksimalnog redakcijskog uvažavanja ombudsmana ‘‘Dana‘‘, poštovanja njegove autonomije, stavova koje saopštava i odluka koje suvereno donosi.

Razmatrajući po njenom prispijeću pažljivo i svestrano žalbu gospodina Zekovića, koja je zadovoljila sve formalne uslove, i upoređivanjem u njoj iznesenih navoda sa spornim tekstovima i objavama, ombudsman je ustanovio da su prekršeni etički standardi, koje je Zeković naveo, da je njegova žalba osnovana i da je treba prihvatiti i sprovesti na način na koji je on to zatražio, što je uredništvo i prihvatilo. Zajedno sa objavljivanjem izvinjenja, ujedno su uklonjeni i sporni tekstovi, što je, takođe, bio Zekovićev zahtjev. Izvinjenje je objavljeno 1. jula na portalu ‘‘Dana‘‘, a 2. jula i u dnevnim novinama ‘‘Dan‘‘,  i nalazi se na linku:    https://www.dan.co.me/vijesti/hronika/izvinjenje-citaocima-i-aleksandru-sasi-zekovicu-5247131

U duhu Poslovnika o radu zaštitnika prava čitalaca ‘‘Dana‘‘, tekst izvinjenja, čiju je objavu zatražio gospodin Zeković, a uredništvo ‘‘Dana‘‘ prihvatilo, smatra se kao predlog poravnanja, što je ombudsmanu omogućilo da spor riješi medijacijom, koja je suština procesa samoregulacije, a time i rada i postupanja ombudsmana. Kako je sve dijelom sadržalo i pravni aspekt, u postupak je bio uključen i Miljan Ivanović, pravnik u ‘‘Danu‘‘, odnosno u preduzeću ‘‘Jumedia Mont‘‘, koje je izdavač ‘‘Dana‘‘.

             

Ombudsman ‘‘Dana‘‘

Ilija Jovićević

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 18:28