Слађана Анђушић / -
05/02/2024 u 13:28 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Anđušić: Odluka o MZ gotova, čeka se novi tekst Zakona o lokalnoj samoupravi

Radna verzije nove Odluke o mjesnim zajednicama je završena i razrađujemo je u djelovima gdje su bili najveći nedostaci dosadašnjeg propisa. Sa izlaskom se između ostalog čeka jer je u toku izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi pa se hijerarhija u reformi mora poštovati, rekla je Slađana Anđušić, sekretarka za lokalnu samoupravu.

Radna verzije nove Odluke o mjesnim zajednicama je završena i razrađujemo je u djelovima gdje su bili najveći nedostaci dosadašnjeg propisa, rekla je Slađana Anđušić, sekretarka za lokalnu samoupravu u emisiji Lice Podgorice. 

– Tu se misli na dio o finansiranju i izboru organa mjesnih zajednica. Odluka koja je sada na snazi odnosno u pravnom prometu u potpunosti je neprimjenljiva – rekla je Anđušić.

Anđušić je kazala da je jedan od razloga što se čeka sa izlaskom ove odluke između ostalog, to što je u toku izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi pa se hijerarhija u reformi mora poštovati.

–  Član sam radne grupe za izradu novog Zakona o lokalnoj samoupravi i do kraja  marta znaćemo da li će biti izmjene i dopune ili potpuno novi propis. Odredićemo se kada sagledamo broj izmjena – kazala je Anđušić.

Ona je navela da su kontaktirali i odbor koji se bavi reformom izbornog zakonodavstva kako bi sve uskladili sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

– U samom tekstu odluke fokus smo stavili na finansiranje mjesnih zajednica. I po sadašnjoj odluci one su pravna lica, ali da bi to bilo u potpunosti ostvareno moraju da imaju žiro račun, izvore finansiranja... Moramo da definišemo ko su njihovi izvori finansiranja, ko će vršiti nadzor, ko će raspolagati sredstvima, koji je to iznos sredstava u odnosu na budzet Grada. Ima tu puno nedoumica koje ako ne budemo pažljivi će se pokazati nakon usvajanja odluke i njene primjene. Zbog toga smatram da iako je i moja i želja odbornika pa i  javnosti da izađemo sa tom odlukom što prije da je bolje sve sagledati i ne postupati preko koljena – kazala je Anđušić.

Govoreći o javnim politikama Grada u ovoj oblasti sekretarka je kazala da će nastojati da u svim mjesnim zajednicama stvore iste uslove. Tu je apostrofirala podatke sa popisa da Podgorica u gradskom jezgru ima 173.896 stanovnika dok sva ostala naselja imaju razliku do 186.000 stanovnika koliko je ukupno popisanih. Istakla je da kao zadatak postavljaju obraćanje pažnje na ruralna područja i okolinu Podgorice koja ima potencijale kako bi stvorili uslove da u mjesnim zajednicama mogu da funkcionišu omladinski dom, biblioteka i različiti servisi koje nudi Glavnog grada. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 10:45