/ -
09/05/2022 u 10:36 h
А.Д.А.Д.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Атлетски савез чека сагласност главног државног архитетка: Атлетски стадион би коштао 3,5 милиона

Зграда би била бруто грађевинске површине 3.000 квадрата, а планирана је и градња хотела, односно туристичког насеља са четири или пет звјездица, као и туристичког ризорта, трга, сквера, шеталишта или градског парка

Атлетски савез Црне Горе затражио је од главног дравног архитекте сагласност на идејно рјешење архитектонског пројекта атлетског стадиона. У допису који су послали Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма нагласили су да би зграда била бруто грађевинске површине 3.000 квадрата, те да је планирана градња хотела, односно туристичког насеља са четири или пет звјездица, као и туристичког ризорта, трга, сквера, шеталишта или градског парка. Атлетски стадион би се градио на УП 174 у захвату ДУП-а "Коник-санациони план", односно на потезу гдје се завршава Булевар Пера Ћетковића, а локацију су добили од Главног града.

Гојко Бањевић, предсједник Атлетског савеза казао је да би то била инвестиција вриједна око 3,5 милиона еура.

– Добили би прави атлетски стадион за Европска такмичења. То би нам допринијело и развоју спорта. Атлетика је развојни спорт. Све је атлетика. Фудбал је атлетика када макнете лопту, кошарка исто, апсолутно сваки спорт. Али није се до скоро то препознавало. Онда смо добили локацију од Главног града, мада се плашим да ће све споро да иде. Ако буде жеље државних органа да нам обезбиједе новац на вријеме могли би већ идуће године да тренирамо на тој стази, а остали садржаји нека се гради у другој години. Само да дођемо до стазе и да радови почну, да знамо да је послије 40 година Подгорица добила атлетску стазу – каже Бањевић.

Идејно рјешење, како каже Бањевић, добили су од Атлетског савеза Србије.

– Када нам државни архитекта да сагласност на идејно рјешење архитектонског пројекта расписаћемо тендер за израду главног пројекта. Планирано је да главна трибина има 2.500 мјеста, а испод ње би се направили тунели са четири, пет стаза дужине до 100 метара са тартаном. Ту ће моћи да се обавља тренажни процес у зимском периоду, а уједно и такмичење у многим диксциплинама, као што су скок у даљ, мотка, бацање кугле... Ми за таква такмичења идемо до Београда – наводи Бањевић.

Атлетичарка Кристина Ракочевић каже да би овај стадион значио свим спортистима, не само атлетичарима.

– Сви би могли радити припреме и вjеруjем да људи не би толико одлазили из Црне Горе. Кад дође до факултета обично се морамо одлучити за jедно или друго, jер су факултети базирани у Подгорици, а тамо нема услова за атлетику. То jе jедан од разлога због коjих сам се jа одлучила за амерички универзитет. До сада су све била празна обећања иако мислим да то ниjе велика инвестициjа за државу, као и за Подгорицу. Наши атлетичари одрађуjу припреме у Бару, за шта су им потребна додатна средства. Греота је да је Подгорица једини главни град у Европи коjи нема атлетску стазу – каже Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:55