Саграђен дио ограде око школе / -Архива
09/10/2023 u 10:21 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Булевар ка Даниловграду да носи име Суле Радова

Комани су у последњих 30 и више година, били запуштени и деградирани. Све се промијенило када је наш племеник и тадашњи посланик Бранко Радуловић успио да омогући да се опредиjеле финансиjска средства за реализациjу броjних вишегодишњих проjеката за обнову, каже Брано Радуловић, мјештанин

Савјету за давање предлога назива, насеља, улица и тргова мјештани Комана упутили су иницијативу да реконструисани булевар од Подгорице до Даниловграда носи име Суле Радова, судије и сенатора. Мјештани су, како прича Брано Радуловић, тражили и да ОШ "Бошко Радуловић" буде преименована и да носи име Суле Радова.

Ово нису једини предлози који су се нашли пред надлежним органима. На списку приоритета нашли су се увођење аутобуске линије Подгорица - Комани, рјешавање проблема водоснабдијевања, одржавање адаптиране саобраћајнице. Ове иницијативе су упућене Секретаријату за саобраћај и Водоводу, а Брано Радуловић, наводи да их је подржало преко 120 становника ове МЗ.

image

Пројекте подржало преко 120 грађана

-Архива

– Ових дана уз потписе подршке преко 120 мjештана упутили смо неколико инициjатива. Jедна jе предузећу Водовод, како би добили квалитетно водоснабдиjевање. Поражаваjуће jе да на надомак града, поjедине породице коjе држе стоку и баве се пољопривредом, ниjесу имале воду ни пут, само зато што су били партиjски неподобни. Упутили смо и захтjев-петициjу Секретариjату за саобраћаj да се редовно одржава адаптирана саобраћаjница, jер jе постала врло прометна и треба се обезбиjеди њена сигурност. Такође, иницирали смо увођење редовне приградске аутобуске линиjе на релациjи Погорица-Комани, како би средњошколци и студенти могли редовно да путуjу на наставу у Подгорици, а и како би стари људи имали лакши приступ здравственим установама – наводи Радуловић.

image

Од Водовода траже квалитетније снабдијевање

-Архива

Радуловић наводи да су Комани и већина села у последњих 30 и више година, били запуштени и деградирани, због чега се становништво и раселило. Међутим, како каже, све се промијенило када је њихов племеник и тадашњи посланик Бранко Радуловић успио да амандманом омогући да се у Закону о буџету Црне Горе за 2022. годину опредиjеле финансиjска средства за реализациjу броjних вишегодишњих проjеката за обнову Комана.

Формираће пољопривредну задругу

Брано Радуловић наводи да имају у плану формирање пољопривредне задруге.

– У пољопривредној задрузи ћемо се удружити и показати на примjеру Комана, како треба да изгледа модерно село. Тако ће оно опет заживjети и млади ће се сигурно враћати да живе у Команима – поручио је Брано Радуловић.

– Формирао jе волонтерски тим, од стручњака по поjединим областима и нас, активиста из села, а наишли смо и на одзив и успоставили добру сарадњу са надлежним државним и локалним институциjама. Током прошле године реализована су два велика проjекта - адаптиран jе централни пут кроз Комане и то jедан крак према Чеву, а други крак према Бандићима и Даниловграду. У потпуности jе реновирана ОШ "Бошко Радуловић" у Доловима, коjа jе jедна од наjстариjих у Црноj Гори. Кренуо jе са реализациjом и проjекат уређења дворишта школе, коjим jе предвиђено да се уради љетња позорница-гувно, стазе, камена амбjентална ограда око школе, капиjа од кованог гвожђа, изради паркинг, хортикултуролошки уреди двориште са садницама – каже Радуловић.

image

Једна од учионица у реновираној школи

-Архива

Брано Радуловић додаје да су покренули и инициjативу да се кроз измjене ПУП-а предвиди мултифункционалана сала у дворишту школе, коjу ће школа користити за потребе физичког васпитања дjеце, али и мjештани за потребе пољопривредних саjмова и других друштвених али и културних активности.

–Брзо ћемо знати и извођача радова за наставак адаптирања локалне путне инфраструктуре у селу, тако да ће убрзо до сваке кућа бити урађен квалитетан пут. До краjа године се очекуjе и реализациjа проjекта освjетљења главне саобраћаjнице у дужини од осам километара. Завршена jе и техничка документациjа за ревитализациjу укупне електричне мреже на овом подручjу, а таj проjекат ће почети да се реализиjе почетком следеће године – наводи Радуловић.

Н.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 17:00