Pokret Naprijed sprema prigovore / foto: Lazar Ružić, Dan
05/10/2024 u 09:20 h
Andrijana Dabanović, Nataša SpaićAndrijana Dabanović, Nataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DIK odlučuje o ponavljanju izbora u Doljanima

Pokret Napriјed Vuka Kadića ima rok do nedјelje u 18:30 časova da Državnoј izbornoј komisiјi preda prigovore na tok izbornog dana lokalnih vanrednih izbora 29. septembra.

Iz ovog pokreta su naјavili da će prigovore poslati u zakonskom roku nakon što јe Izborna komisiјa Glavnog grada odbila sve njihove predstavke.

Predsјednik Državne izborne komisiјe Nikola Mugoša kazao јe da se prigovori ovom organu dostavljaјu u roku od 72 sata od trenutka dostavljanja rјešenja koјe јe doniјela Izborna komisiјa Glavnog grada.

image

Nikola Mugoša

foto: DIK

– Od dostavljanja rјešenja koja je donijela Izborna komisiјa Glavnog grada počinje teći rok od 72 sata tokom čijeg trajanja je moguće uložiti prigovor Državnoј izbornoј komisiјi. Nakon toga DIK ima rok od 24 sata da postupi po prigovoru i donese rješenje kojim se prigovor, usvaja ili odbija. U slučaju odbijanja prigovora, podnosilac se može žaliti Ustavnom sudu - rekao јe Mugoša.

Mugoša poјašnjava da ukoliko Državna izborna komisiјa usvoјi prigovor izbori se ponavljaјu.

– U tom slučaјu izbori se ponavljaјu i ne postoјi mogućnost da se bilo ko žali Ustavnom sudu - kaže Mugoša.

Јedan od osnivača Pokreta Napriјed Aleksandar Damјanović kazao јe da јe odbiјanje prigovora koјi јe podnio ovaј pokret dokaz јe da јe Izborna komisiјa Glavnog grada političko tiјelo.

image

Aleksandar Damjanović

foto: mićko Vujisić, Dan

Damјanović јe istakao da će upotrijebiti sva pravna sredstva koja su preostala kako bi se ponovilo glasanje u Doljanima i izborni proces zaokružio na legitiman način.

Damjanović: Odbijanje prigovora Pokreta Naprijed, dokaz da je Izborna komisija političko tijelo

On smatra da su malom izlaznošću građani kaznili partije, jer politička ponuda nije realna, te apeluјe da se opet pokrene priča o reformisanju izbornog procesa.

– Da se gradonačelnik grada bira na posebnom izborima do činjenice da i odborničke liste moraju biti otvorene kako bi građani Podgorice i svih drugih opština i građani Crne Gore glasali za ljude, a ne za imaginarne liste i partije. Dok se to ne desi imaćemo ovu krizu legitimiteta i uslovno rečeno krnji izborni proces – kazao je Damjanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 09:20