wry sg / - DPS
03/12/2022 u 11:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS Glavnog grada: Podnijeti prigovori DIK-u, poziv SDT-u da se uključi

Naglašavamo da poštujemo izbornu volju građana Podgorice i ona će se, u skladu sa zakonom, verifikovati kroz novi sastav gradskog parlamenta, dodaju iz DPS-a

Zbog pokušaja 6 od 13 članova Izborne komisije Glavnog grada Podgorice da proglasi konačne rezultate izbora, kao i određivanja predsjedavajućeg Izborne komisije mimo Zakona i Poslovnika, DPS je uložio dva prigovora Državnoj izbornoj komisiji, kako pravno nasilje ne bi izazvalo štetne posljedice po interese građana Podgorice, saopšteno je iz Odbora DPS-a.

Kako navode, nakon zaključene sjednice Izborne komisije Glavnog grada, manji broj članova i osoba koja se lažno predstavlja članom Izborne komisije, kojoj je ta funkcija prestala po sili zakona onog trenutka kada je prihvatila kandidaturu za odbornika, najprije je donijela protivzakonitu odluku o izboru predsjedavajućeg, a zatim bez kvoruma odlučivala o prigovorima i proglašenju konačnih rezultata.

- Osim postupanja Državne izborne komisije po prigovorima, u ovaj slučaj bez odlaganja mora da se uključi Specijalno državno tužilaštvo, kako bi se kraj izbornog procesa sproveo kroz institucije sistema, a ne kroz neformalne grupe građana koje su dale sebi za pravo da gaze po Ustavu i zakonima ove države - ističu u saopštenju iz DPS.

Naglašavamo da poštujemo izbornu volju građana Podgorice i ona će se, u skladu sa zakonom, verifikovati kroz novi sastav gradskog parlamenta, dodaju iz DPS-a.

To su potvrdili kako kažu glasanjem u Izbornoj komisiji, odbijajući sve prigovore kojim su osporavani izborni rezultati.

- Međutim, poštovanje izborne volje je jednako važno kao poštovanje Ustava i zakona. Proglašavanjem rezultata izbora, suprotno Ustavu, ranijim presudama Ustavnog suda, mišljenju i uputstvu Državne izborne komisije, političke partije koje vode pregovore o formiranju vlasti u Podgorici bi napravile nesagledivu štetu Glavnom gradu i kreirale, po nama, bespotrebnu hipoteku novoj gradskoj upravi - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:14