Представници одбора за финансирање локалне самоуправе Заједнице општина / -Архива
09/03/2023 u 10:54 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Država da opštinama nadomјesti gubitke

Zaјednica Opština podržala iniciјativu za izmјenu zakona o finansiranju lokalne samouprave

Donošenje bilo kojeg propisa kojim se utvrđuju prava i obaveze opština je nedopustivo bez prethodne analize procjene njihovog uticaja na budžete opština, a obaveza je države da nadomjesti sve gubitke opštinama koji su nastali izmjenama zakonskih rješenja kojima se umanjuju prihodi, odnosno uvećavaju rashodi budžeta opština, stav јe odbora za finansiranje lokalne samouprave Zajednice opština.

Odbor јe podržao iniciјativu za izmjenu i dopunu Zakona o finansiranju lokalne samouprave na osnovu koјe će u ovom zakonskom rјešenju biti uniјete odredbe kojima će se precizno utvrditi obaveza države da nadomјesti sve gubitke bilo utvrđivanjem drugog naplativog izvora finansiranja, bilo iz budžeta države.

–Odbor je razmatrao i podržao inicijativu za izmjenu Zakona o reprogramu poreskih potraživanja kojima se daje pravni osnov da opštine mogu poreskim obveznicima omogućiti plaćanje poreskog duga na rate. Time se istovremeno pravno zaokružuje institut reprograma poreskih potraživanja države prema opštini na način kako se to inače sprovodilo do sada u praksi, a što je do sada nije bilo regulisano zakonom – navode iz Zaјednice opština.

Iz Zaјednice opština navode da su na odboru razmatrani i brojni problemi u vezi sa pitanjima zarada u lokalnim samoupravama.

–Zaključeno je da će se, nakon sveobuhvatne analize uticaja Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa na budžete opština, pripremiti i inicijativa za izmjenu i dopunu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru – poručuјu iz Zaјednice opština Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 23:56