Izvod iz DUP-a Zabjelo-Ljubović / -
06/04/2024 u 10:14 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Duška Mačić: Za Zabјelo, Goricu i Staru varoš doniјeti nove planove

Uprava Glavnog grada i Služba glavnog gradskog arhiteke vode intenzivnu komunikaciju sa Ministarstvom urbanizma, a kako bi se na najbolji mogući način prevazišli izazovi koji se odnose na plansku dokumentaciju, navodi Mačić

Vršilac dužnosti glavnog gradskog arhitekte Duška Mačić smatra da ne treba nastaviti sa primјenom DUP-a Zabjelo- Ljubović – izmjene i dopune, već podržati izradu novog planskog dokumenta. Ovaј planski dokument stavljen je van pravne snage u novembru 2020. godine, ali јe odlukom Ustavnog suda ponovo vraćen u pravni promet.

Mačić navodi da treba podržati i izradu novih planova UP Stara varoš – dio zone A i DUP-a Gorica C, koјi su u maјu prošle godine stavljeni van snage.

– Uprava Glavnog grada i Služba glavnog gradskog arhiteke vode intenzivnu komunikaciju sa Ministarstvom urbanizma, prostornog planiranja i državne imovine, a kako bi se na najbolji mogući način prevazišli izazovi koji se odnose na plansku dokumentaciju kojom se uređuje ova oblast u Podgorici. U cilju iznalaženja što boljeg rješenja koje bi uticalo na iskorjenjivanje nekih pogrešnih praksi, uputili smo više dopisa i održali nekoliko sastanaka, na kojima smo, shodno nadležnostima, ukazali na ključne probleme koji se tiču gradnje objekata – navela јe Mačić.

Grad ima više od 100 planova 

Teritorija Podgorice uređuje se kroz primjenu više od 100 detaljnih urbanističkih planova i urbanističkih projekata, saopštila јe Duška Mačić.

– Kvalitet planske dokumentacije varira u odnosu na različite aspekte poput društvenih, ekonomskih, kulturnih i slično. Opšta ocjena kvaliteta planske dokumentacije, gledano u odnosu na stanje prostora koji uređuju, nije zadovoljavajuća. Značajan dio planske dokumentacije izrađivan je u periodu bitno drugačijih društvenih okolnosti sa drugačijim prioritetima i ciljevima prostornog razvoja. Kao početni korak u cilju poboljšanja kvaliteta planiranja u Podgirici, ali i ostatku države, neophodno je uspostavljanje novih normativnih uslova za stvaranje efikasnog sistema u oblasti uređenja prostora, uporediv sa razvijenim zemljama. Smatram da je neophodno napraviti promjene u dosadašnjoj praksi u oblasti planiranja kako bi urbanistički razvoj pratio realne potrebe i sa posebnom pažnjom se odnosio prema društveno-ekonomskom aspekt

Mačić smatra da su rјešenja iz DUP Zabjelo-Ljubović, usvojenog 2009. godine, upitna ne samo u diјelu organizacije samog prostora već i veza sa prirodnim okruženjem, odnosno brdom Ljubović, koja je u potpunosti zanemarena dok sami plan agresivno djeluje i napreduje prema brdu.

image

Duška Mačič

-GLAVNI GRAD

Ona јe dodala da izgradnja objekata prema ovim planovima rezultira nedovoljnim rastojanjem između objekata, što dovodi do loše insolacije, aeracije, umanjenja stepena privatnosti i bezbjednosti kao i loših vizura.

DPS traži zabranu gradnje ispod Ljubovića

Klub odbornika DPS-a predao je Ministarstvu prostornog planiranja inicijativu kojom se propisuje zabrana građenja stambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih objekata na prostoru u zahvatu DUP-a Zabjelo - Ljubović, saopštio je Stefan Ćulafić, odbornik DPS-a. Formalno to traže da se učini promjenom odluke o izradi DUP-a Zabjelo - ljubović donijetoj na sjednici Vlade 18. maja prošle godine.

U inicijativi kluba odbornika upućenoj Janku Odoviću, ministru predlažu da se zabrana građenja ne odnosi na objekte obrazovanja, nauke, zdravstva, socijalnog staranja, infrastrukture, parkinga... Smatraju da je plansko rješenje neophodno preispitati kako ne bi došlo do daljeg ugrožavanja javnog interesa, kvaliteta života i samog prostora.

– Jasno je da bi dalja primjena ove planske dokumentacije samo pogoršala navedene probleme. Osim toga, ovi planovi se odlikuju nedovoljnom pažnjom prema društveno-ekonomskom aspektu. Nepotpuni i nedovoljno istraženi kriterijumi za određivanje racionalnog bilansa površina primarne namjene i pratećih sadržaja za opremanje naselja utiču negativno na prostor, a prije svega u dijelu javnih zelenih površina, ali i javnih objekata (obrazovni i zdravstveni objekti). Ovi nedostaci ukazuju na nužnost revizije i unapređenja planske dokumentacije kako bi se izbjegla dalja devastacija. Zbog navedenog smatram da ne treba nastaviti sa primjenom ovih planova već podržati izradu novog planskog dokumenta DUP-a Zabjelo-Ljubović – izmjene i dopune kao i planske dokumentacije UP Stara varoš – dio zone A i DUP-a Gorica C. Za ova planska dokumenta, Vlada Crne Gore je pokrenula postupke izrade, za koje vjerujem da će biti okončani u najskorijem roku usvajanjem planova koji će omogućiti znatno humanije upravljanje prostorom – saopštila јe Mačić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 16:29