03/06/2022 u 10:38 h
А.Д. - М.Л.В.А.Д. - М.Л.В.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани сматрају да Град и држава морају да покрену нове социјалне сервисе: Шећер 0,95, уље 2,29 еура, а помоћи нема

Колаче смо некада правили, сада има да се купе али само гледамо, каже наша суграђанка Невенка Џанкић док Ђурђина Ђурковић каже да су у једној продавници паштете на акцији од 35 центи па купи једну које двоје једе

Цијене намирница свакодневно расту, корпе потрошача све празније, а како кажу труде се да купују само најосновније. Помоћ надлежних нема, ни за најугроженије категорије становника, ни са државног ни са локалног нивоа. Литар уља је 2,29 еура, килограм шећера 95 центи, килограм пилећег филеа 6,09... Из свијета стижу вијести да поједини француски градови дијеле ваучере за храну, грађанима Холандије смањен је порез на енергију, Шпанија ће 16 милијарди дати за помоћ и повољне кредите, Пољска ће дијелити готовину домаћинствима....

Из Секретаријата за социјално старање на чијем челу је Иван Терзић, појашњавајући одлуке о правима из социjалне и дjечjе заштите, кажу да уколико буде додатних захтjева, спремни су да позитивно одговоре за додатне оброке у народној кухињи.
Кажу и да је Скупштина Главног града за текућу годину усвоjила буџет и њиме опредиjелила средства за све социјалне сервисе намjене.

– Установљене су jеднократне новчане помоћи, ванредне новчане помоћи, бесплатни оброк у народноj кухињи, помоћ у кући, бесплатна љетовања за дjецу лошиjег имовног стања...
На jавни позив за обезбjеђивање оброка у Народноj кухињи jе пристигло 700 захтjева и сви су одобрени - наводе даље.

Из Секретаријата подсјећају да смо у изборној капамњи и да је Законом о финансирању политичких субjеката и изборних кампања ограничено признавање права на jеднократне новчане помоћи.

– Како су расписани избори за одборнике, између осталог и у Скупштини Главног града, ниjе могуће проциjенити да ли би захтjева за исплату помоћи било више у односу на претходне године, jер се у овом тренутку признаjу права на jеднократне помоћи само у складу са наведеним прописима, те jе поступање ограничено – каже из Секретаријата.

image

Драган Радичевић

-м.л.в.

Драган Радичевић каже да грађани много трпе.

– Мање више је све поскупило. Ништа ме не изненађује од овог друштва и система. Нико не води рачуна о грађанима само о себи и својим интересима. По овим цијенама само купујемо оно најосновније – казао је Радичевић.

image

Мирјана Милић

-м.л.в.

Мирјана Милић каже да је сваког дана ново поскупљење.

– Све цијене су скочиле. И хљеб и млијеко и све. Град и држава требају да помогну поготово пензионерима. Не знам како народ преживљава. Некада смо правили домаће сокове, сада је то прескупо. Ако имате своје можда мало лакше прођете, али тешко јер је све поскупило. Знам породице које нису по пола године приуштиле дјеци воће или месо, јер немају – каже Милић.

image

Невенка Ђанкић

-м.л.в.

Пензионерка Невенка Џанкић каже да има малу пензију, а да су поскупљења енормна.

– Уље, брашно, месо, кафа све је поскупљело, све оно основно. Треба нешто радити и помоћи грађанству и пензионерима. Хвалим Главни град јер су доста урадили, али треба да се повећају плате и пензије. Највише су угрожени пензионери. Колаче смо некада правили, а сада има и да се купе, али само гледамо – наводи Џанкић.

image

Ђурђина Ђурковић

-м.л.в.

Ђурђина Ђурковић каже да је данас свака намирница постала луксуз.

– Од моје пензије живимо нас шесторо. Не раде ми ни син, ни снаха, ни унучад. Уље је коштало 99 центи, а сада је 2.,50 еура, вареника је била 59 центи, а сада еуро. Све је дупло. Брашно и шећер са 60 центи стигли су на еуро. И плате и пензије су исте. Често сам правила торте и печења, а сад могу да се направе неки колачи од масти ето толико да дјеца имају да поједу – каже Ђурковић.

Она каже да мање купује и то тамо гдје је јефтиније.

– У једној продавници имају паштете на акцији од 35 центи. Купим и нас двоје једемо од једне паштете. Могу Главни град и држава да помогну, али неће – истиче Ђурковић.

image

Рагиб Дељанин

- м.л.в.

Рагиб Дељанин истиче да се мора да се једе било скупо или не.

– Смањили смо слаткише и грицкалице, јер су прескупе. Сад сам видио уље 2,30 еура што је прескупо. Обећали су мање цијене, али оне су само веће и веће – наводи Дељанин.

image

Драган Ракочевић

-м.л.цв

Драган Ракочевић каже да он купује исто као некада.

–Не купујемо у мањим количинама, нити смо ишта избацили. Поскупљења ће бити па се ми бунили или не исто нам је. Рафови су пуни, а цијене још пуније. Кад је шећер 95 центи ту среће нема. Све је поскупјело и брашно и уље... Држава и Град причају годинама да ће да помогну, али ништа. Ко пита мене и тебе. Ставио бих на трешње цијену и 10 еура, јер то није неопходан артикал – казао је Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:29