Са стопе подвожњака скинут насип / -Архива
12/05/2022 u 11:07 h
Н.С.- А.Д.Н.С.- А.Д.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инспекција зауставила градњу потпорног зида y насељу Куће Ракића

Инспекција је утврдила да је са стопе подвожњака скинут заштитни насип, а огољене су и жице

Дирекција за инспекцијски надзор у жељезничком саобраћају Министарства капиталних инвестиција зауставила је изградњу потпорних зидова испод подвожњака у насељу Куће Ракића због угрожавања стопе пружног објекта. Спорни потпорни зид гради се са лијеве стране саобраћајнице Подгорица - Тузи, у склопу њене реконструкције. Како сазнајемо, утврђено је да Агенција за изградњу и развој Подгорице, као инвеститор, нема сагласност Жељезничке инфраструктуре и Управе за жељезницу за радове које изводе. Законом о жељезници је прописано да се у инфраструктурном појасу осим у зони пружног појаса, могу градити објекти који нису у функцији жељезничког саобраћаја и то само уз сагланост органа управе и уколико је изградња тих објеката предвиђена просторно планском документацијом. За ове радове је задужена фирма Индел инжењеринг.

Екипа "Дана" јуче је на лицу мјеста затекла Веселина Мандића, главног жељезничког инспектора, који је поручио да нема овлашћења да даје изјаве. Са стопе подвожњака до сада је скинут заштитни насип, а огољене су и жице.

Из Агенције ће се огласити данас

Да ли имају сагласност Жељезничке инфраструктуре Црне Горе за радове испод подвожњака у близини насеља Кућа Ракића, питали смо Агенцију за изградњу и развој Подгорице. Агенцију смо питали због чега је уклоњен насип који је држао стопу моста, те да ли је овај објекат сада безбједан. Из овог предузећа Главног града је поручено да ће одговоре послати данас.

Ово је трећи пут да се обустављају радови у склопу реконструкције булевара ка Тузима. Најприје је ова саобраћајница 21. маја 2019. године отворена без тротоара и бициклистичких стаза због чега је Агенција морала допунити пројекат за реконструкцију како би се наставила изградњу тротоара са десне стране ка скретању за Куће Ракића. Градњи пјешачих и бициклистичких стаза почела је у октобру прошле године, али се и тада појавио проблем на дионици у близини подвожњака ка Тузима.

– На лиjевом диjелу саобраћаjнице, преостало jе измjештање постоjећег водовода и у току jе израда техничког рjешења. На десноj страни jе потребно да се изврши допуна проjекта, коjа се односи на дио тротоарске површине испод постоjећег пута коjи води ка jавном царинском складишту. Таj пут, на простору између жељезничких шина и ограде Плантаже "13. jул", користе камиони за приступ од царинског складишта до булевара. Проблем jе настао због висинске разлике између тог пута, коjи ниjесмо у могућности да укинемо и булевара, те у смо у циљу безбjедности учесника у саобраћаjу, приступили измjенама на тротоарскоj површини на дионици дужине од око 200 метара, на десноj страни. Због висинске разлике у односу на булевар, неопходно урадити зид и заштитну ограду. Допуна проjекта jе у току и очекуjемо да ћемо jе добити до краjа седмице, након чега ћемо наставити радове – казали су тада из Агенције за изградњу.

                              

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:07