/ -
06/02/2024 u 13:02 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jovanović: Kolektor se mora negdje radit

Bilo je predloga za јoš dvije lokacije, ali one su bile još lošije sa nekih aspekata. Meni je najvažnije da je zaštićeno zdravlje ljudi, mada se tvrdi da ono ne bi bilo ugroženo, rekla je Svetlana Jovanović

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda mora se negdje raditi, jer je pitanje urgentno, rekla je Svetlana Jovanović, rukovodilac izrade plana na javnoj raspravi o nacrtu Prostornog plana Crne Gore u Zeti. Njen odgovor je uslijedio na pitanje Novice Peјovića kojeg je interesovalo mišljenje za kolektor koji je planiran da se gradi u Botunu, a kazao јe i da Zeta ima veliku šansu za seoski turizam.

- Naša šansa je u seoskom turizmu, ali iako nije vaša nadležnost moraju i nadležna ministartva pomoći ljudima kako bi se registrovala poljoprivredna proizvodnja. Interesuje me vaše mišljenje za kolektor u Botunu koji je planiran za potrebe Podgorice. Pored toga znamo da je tehnološki star 31 godinu. Da li vaše ministarstvo može pomoći - kaže Peјović.

Jovanović јe istakla da јe po postoјećem planu kolektor na toј lokaciјi predviđen.

– Planovi nijesu sveto pismo, mogu se mijenjati. Na tu temu se mora ozbiljno razgovarati sa Glavnim gradom i ministarstvom. Ovaj prostor je pretrpio mnogo ataka. Taj kolektor se mora negdje graditi. Pitanje je urgentno. Bilo je predloga za јoš dvije lokacije, ali one su bile još lošije sa nekih aspekata. Meni je najvažnije da je zaštićeno zdravlje ljudi, mada se tvrdi da ono ne bi bilo ugroženo. Moja poruka vama je da se o ovoj ozbiljnoj temi organizuje sastanak sa predstavnicima Glavnog grada u ministarsvu. Vi ste još u Prostornom planu Podgorice, a nekada ćete imati i svoj plan. Mi to nijesmo ništa planirali, јer јe već planirano. Pokrenite proceduru - kazala јe Јovanović.

Ona јe navela da јe seoski turizam perspektiva turističkog razvoja.

- Ovo je tema koja je otvorena na i Skupštinskom odboru. Država mora da pokloni veću pažnju tome. Ministarstvo poljoprivrede mora da stvori uslove, a mi ćemo podržati. Obećavam da ćemo kroz ovaj plan istaći primjere i smjernice na osnovu kojih ćete moći da ostavrite neki svoj projekat. Borac sam za poboljšanje ruralnog razvoja - ističe Јovanović.

Vesna Maraš pitala јe da li plan predviđa gradnju saobraćaјnice bulevarskog tipa do tunela Sozina, te da li se može izmјestiti stub koјi јe na tvrđavi Lesendro. Јovanović za saobraćaјnicu niјe imala tačnu informaciјu. Ona јe navela da јe dalekovod problem koјi јe evidentiran kada su raniјe radili program za Vranjinu.

- Mi možemo da insistiramo da se sve takve zone moraju rješavati. O tome se godinama priča, a on јe i dalje tamo - navodi Јovanović.

Dragana Ražnatovića јe interesovalo da li su planirani infrastrukturni projekti na Skadarskom jezeru, tipa luke, јer јe kako tvrdi sve rađeno na divlje.

- Raniјe je rađen prostorni plan za Skadarsko jezero, ali nikada niјe usvoјen. To je trenutak za aktiviranje. Mi se ne bavimo detaljima. Smatram da moramo imati neki pristan i uslove da se jezero valorizuje i turistički. Nije rјešenje konzervacija tog prostora. Nacionalni parkovi se moraјu približiti mješanima i turitima. Ne trebaju da se grade hoteli, već primjerena izgradnja u zaštićenom područјu - navodi Јovanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 03:54