
Novina koju je JPU "Đina Vrbica" uvela u radu je drugačiji režim dana za djecu vrtićkog uzrasta po predlogu Ministarstva prosvjete. Samim tim promijenjeno je i vrijeme serviranja obroka mališanima, a nutricionisti ustanove uveli su i novinu da se na 15 dana, ili na mjesec, mijenja jelovnik.
– Vrijeme serviranja obroka nije promijenjena kod djece jaslene dobi i u boksu, već samo kod mališana vrtićkog uzrasta. Satnica je malo izmijenjena pa raspored serviranja obroka ide nekim drugim tokom. Doručak se servira od osam do 8:45 časova, a prva užina je u 10:30 sati. Ručak djeca dobijaju u 11:45 sati i traje do 12:30 časova. Druga užina je u 14:30 sati. Ovaj režim ishrane pokazao se kao jako dobar za funkcionisanje i rad. Jelovnik u vrtićima se mijenja i radi na mjesečnom ili petnestodnevnom nivou. Prvenstveno mora da zadovolji ishranu djece u gradivnim i zaštitnim materijama koje su neophodne za pravilan rast i razvoj te dobi. Neophodno je da ishrana bude i sezonski prilagođena, na neki način i samom podneblju i navikama. Tako da se izmjene vrše iz mjeseca u mjesec koliko je to moguće, a sve u cilju unapređenja ishrane. Prve godine života su najznačajnije za rast i razvoj djeteta. Jako je važno da uz adekvatno koncipiranu i prilagođenu ishranu tim malim ljudima približimo koliko možemo uz podršku cijelog stručnog tima svako svojim radom u udjelom značaj i važnost pravilne, zdrave i redovne ishrane – kazala je Ljubica Vujović, nutricionista ustanove.
Ona je kazala da često uvode novine u ishrani djece trudeći se da ona bude što kvalitetnija.
– Dešava se da neke novine koje uvedemo djeca negiraju nakon određenog perioda i u takvim situacijama smo primorani da jela zamijenimo sa nekim novim izborom njima prihvatljivim. Ishrana je zaista kvalitetna. Težimo i boljem i da pored toga što zadovoljava potrebe u hranjivim materijama svaki obrok predstavlja zaista zdravu kombinaciju namirnica, domaću izradu i pravilnu termičke obradu – navodi Vujović.
Vujović je najavila da će izmjene u izboru jela biti periodične, nekada i česte.
– To je sastavni dio posla, kao i rad na kvalitetu i unapređenju ishrane čemu mi težimo. Trudićemo se da ishranu podignemo na što veći nivo svojim sastavom i kvalitetom – ističe Vujović.