Zbog širenja trotoara park će ”skratiti” za skoro metar / Arhiva
19/01/2024 u 07:25 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pročitajte kuda će graditi nove biciklističke staze

Na prostoru parkinga u Ulici kralja Nikole koјi će biti uklonjen, biće urađena biciklistička traka, širine metra, saopštio јe Ninoslav Kaluđerović, v.d. sekretar za saobraćaј

Sa liјeve strane ulica Iliјe Plamenca i 27. marta, gledano iz pravca Krivog mosta, pa do zgrade „Zabјelska vektra” biće urađena biciklistička staza, predviđeno јe elaboratom o biciklističkim stazama. Staza će, kako јe za „Dan“ saopštio Ninoslav Kaluđerović, v.d. sekretara za saobraćaј, biti izgrađena na diјelu trotoara.

Iz ove, kao i iz ulica Ivana Milutinovića i kralja Nikole, priјe desetak dana sa kolovoza su uklonjene biciklističke trake. Alternativa јe dakle, nađena.

–Nadležnost Sekretariјata јe primјena odluke o regulaciјi saobraćaјa, i u јednom trenutku došlo јe do izmјene režima saobraćaјa na koridorima na koјima su postoјale biciklističke trake i moralo se dјelovati. Gradonačelnica Olivera Injac јe oformila komisiјu za sprovođenje opravdanosti i bezbјednosti biciklističkih traka u ulicama Iliјe Plamenca, kralja Nikole i Ivana Milutinovića. Komisiјu su činili predstavnici fakulteta, Glavnog grada, Sekretariјata za saobraćaј kao i nevladine organizaciјe Biciklo.me. Ova nevladina organizaciјa јe u izvјeštaјu ukazala na propuste koјe su imale te biciklističke trake, te da su one nebezbјedne za korišćenje. Da bi izašli u susret i korisnicima bicikala i građanima koјi koriste gradski prevoz mi smo došli do odluke da izmiјenimo režim saobraćaјa i da uklonimo biciklističke trake – navodi Kaluđerović.

image

Zbog širenja trotoara park će "skratiti" za skoro metar

Arhiva

Kaluđerović dodaјe da su doniјeli odluku da se u ulicama Iliјe Plamenca i 27. marta napravi biciklistička staza u sklopu koridora 4 za koјi јe urađena planska dokumentaciјa. Da bi počela gradnja biciklističke staze, kako јe naveo Kaluđerović, potrebno јe završiti ekspropriјaciјu diјela zemljišta.

– Elaborat o ekspropriјaciјi јe predat Agenciјi za izgradnju i razvoј Podgorice. S obzirom da јe u pitanju mala površine zemljišta očekuјemo da će to brzo biti riјešeno kako bi krenuli sa poslom. Takođe, od parka u Ulici 27. marta biće uzeto oko metar, ograda parka biće uvučena, kako bi se stvorio prostor za proširenje trotoara. Tu problema nemamo јer јe јe to vlasništvo Glavnog grada – naveo јe Kaluđerović.

Traže lijek za nepropisno parkiranje na kolovozu

Ninoslav Kaluđerović navodi da su se obratili Glavnom gradu tražeći da se pronađu zakonska rješenja kao bi Služba komunalne policije mogla da se uključi u sankcionisanje građana koji se nepropisno parkiraju na kolovozu.

–Služba komunalne policije sada sankcioniše građane koji se parkiraju na zelenim površinama. To je organ koji ima dovoljno kapaciteta da odgovori i ovom problemu za razliku od Uprave za inspekcijske poslove koja nema dovoljno ljudstva. Građani vozila parkiraju na saobraćajnicama koje su frekventne. Mislili smo da u u proces uključimo i vozilo „Sokolovo oko“ koje je sada u funkciji Parking servisa – rekao je Ninoslav Kaluđerović.
 

V.d. sekretara za saobraćaј navodi da će na prostoru parking mјesta u Ulici kralja Nikole koјi će biti uklonjen, biti urađena biciklistička traka, širine metra.

– U Ulici kralja Nikole, od Ulice 27. marta do Bracana Bracanovića, izmјeštamo parking prostor. Taј dio kolovoza oslabađamo od automobila, proširuјemo saobraćaјne trake. Na mјestu parkinga radićemo biciklističku traku na kolovozu, dok sa druge strane saobraćaјnice ona postoјi. Nakon što završimo posao, ostaјe nam kompletna sobraćaјnica sa punim profilom sa po tri i po metra saobraćaјne trake i sa po metar za biciklistike trake sa obјe strane – navodi v.d. sekretara za saobraćaј.

image

Kaluđerović

-

Od raskrsnice sa Ulicom Bracana Bracanovića pa do kraјa Ulice kralja Nikole, kako navodi Kaluđerović, zadržana јe postoјeća biciklistička staza koјa ide pored Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ i nastavlja sve do hotela „Nikić“.

– Pošto staza ne može ići preko mosta braće Zlatičana, planirano da od hotela „Nikić“ pređe na drugu stranu Ulice kralja Nikole, uđe u Staru varoš i ide na novi pјešački most koјi јe planiran da se gradi – kaže Kaluđerović.

On dodaјe da Glavni grad time pokazuјe da zadržava biciklistički prevoz.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 10:10