Radojica Radojević / -
03/06/2024 u 20:14 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Konferencija boračkih organizacija bivše SFRJ: Borci NOR-a - Uvijek zajedno

Sastaćemo se iz raznih krajeva nekadašnje Jugoslavije, da širimo i produbljujemo, časne tekovine NOB-a, kaže Radojica Radojević

U Podgorici će se 4. i 5. juna održati osma konferencija boračkih organizacija glavnih gradova bivše SFRJ pod nazivom "Borci NOR-a-Uvijek zajedno", a domaćin konferencije je OBNOR 1941-1945 Glavnog grada. Tema konferencije je "Antifašizam danas i opasnosti desničarske politike u regionu".

– Borba protiv fašizma zauzima posebno mjesto u istoriji civilizacije i niko ne smije osporavati vrijednosti i tekovine NOB-a na kojima je počivala bivša Јugoslavija, ali i sve novonastale države bivše SFRJ, ukoliko drže do civilizacijskih vrijednosti i dostignuća. Manifestacija pod nazivom "Borci NOR-a – Uvijek zajedno", je manifestacija slobode i antifasizma i poštovanja onih svijetlih tradicija za koje su živote dali najbolji sinovi i kćeri naše domovine. Na konferenciji očekuje se prisustvo delegacija iz glavnih gradova republika bivše Jugoslavije, te više delegacija opštinskih organizacija OBNOR-a iz naše države. Sve je počelo u Beogradu 2015. godine gdje je organizovana prva konferencija, zatim druga 2016. godine u Banjaluci, 2017. godine domaćin je bila OBNOR-a 1941 – 1945 Glavni grad Podgorica, četvrta je održana u Ljubljani 2018. godine a domaćin je bila boračka organizacija Ljubljane. Peta konferencija je održana u Zagrebu 2019. godine, a domaćin je bila boračka organizacija Zagreba, dok je šesta konferencija ponovo održana u Beogradu 2022. godine, a sedma prošle godine u Banjaluci - rekao je Radojica Radojević, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore.

Radojević kaže da će toga dana biti svečano raspoloženje u Podgorici, u ovom, kako je kazao, lijepom i drevnom gradu, gradu slavnih tradicija iz prošlosti i nada sve dobrih i plemenitih ljudi.

– Privilegiju da se uvijek i na svakom mjestu možemo pohvaliti da je naš Grad, naša država i naš narod pripadao antifašističkoj koaliciji i dao nemjerljiv doprinos u slamanju fašizma zaslužuje vječnu zahvalnost svih generacija koje su stasavale i stasavaće poslije drugog svetskog rata. Sastaćemo se iz raznih krajeva nekadašnje Jugoslavije, da širimo i produbljujemo, časne tekovine NOB-a, posebno sudionici naše revolucije i mi mladji koji želimo da nastavimo njihovo ponosito djelo - kaže Radojević.

Konferencija će se održati u KIC-u "Budo Tomović", a planiran je i obilazak znamenitosti Podgorice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 09:39