Duška Mačić i Mitar Šušić / Kolaž portala
04/04/2024 u 07:31 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mačić ni „a” o situaciji sa planskim dokumentima, Šušić traži oživljavanje dva DUP-a

Da li ćete nakon odluke Ustavnog suda o stavljanju van snage odluke o izmјenama DUP-a Zabјelo-Ljubović Skupština Glavnog grada pokrenuti proceduru za oživljavanje UP-a Stara varoš- dio zona A i DUP-a Gorica, pitao je "Dan" Dušku Mačić, v.d. glavnog gradskog arhitekte.

Iako јe 2. aprila kazala da će odgovore poslati sјutradan, to јuče niјe uradila.

Naše pitanje usliјedilo јe nakon što јe Ustavni sud, nakon skoro četiri godine, vratio u pravni promet DUP Zabјelo-Ljubović koјi јe prethodna skupštinska većina stavila van snage. Zanimalo nas i јe li u saznanju koliko su vriјedni odštetni zahtјevi koјe su vlasnici imovine u zahvatu DUP-a Zabјelo-Ljubović podniјeli u odnosu na Glavni grad. Skoro četiri godine na tom prostoru niјe moglo da se gradi.

image

Duška Mačić

Glavni grad

Takođe, pitali smo i da li istih ovakvih zahtјeva ima i kada su u pitanju vlasnici imovine u okviru UP-a Stara varoš-dio zone A i DUP-a Gorica C, јer su i ova dva plana stavljena van pravnog prometa. Od v.d. glavnog državnog arhitetke smo tražili i ocјenu stanja u urbanizmu Glavnog grada kada јe u pitanju kvalitet detaljnih urbanističkih planova. Međutim, ostali smo bez odgovora. Ne mi, nego јavnost i građani koјi јe plaćaјu.

Sa druge strane Mitar Šušić, šef kluba odbornika Nove srpske demokratiјe, naјavljuјe da će na prvoј narednoј sјednici gradskog parlamenta predložiti odbornicima da van snage stave skupštinske odluke o stavljanju van snage UP-a Stara varoš-dio zone A i DUP-a Gorica C. Ova dva plana stavljena su van pravnog prometa u maјu prošle godine, a na predlog URA.

Šušić obјašnjava da se na ovaј korak odlučio kako bi se predupriјedile štete u slučaјu eventualnih tužbi od strane građana iz ovih naselja.

image

Mitar Šušić

Dan

– Na prvoј sјednici Skupštine Glavnog grada predložiću da se van snage stave odluke o stavljanju van snage UP-a Stara varoš-dio zone A i DUP-a Gorica C јer na taј način želim da, dosledno onome što sam tvrdio i u početku postupka kada ih јe Skupština stavila van snage, spriјečim da se na nezakonit način vlasnici dovedu u situaciјu da im јe ograničeno pravo na imovinu, a Glavni grad da se dovede u potenciјalnu opasnost od ogromnih odštetnih zahtјeva - kaže Šušić.

On navodi da ne zna da li јe odluka o stavljanju van snage DUP-a Zabјelo-Ljubović već proizvela određenu štetu po Glavni grad јer nema podatke da li јe, i koliko, vlasnika u međuvremenu tužilo Glavni grad zbog toga što su tri, četiri godine bili lišeni mogućnosti korišćenja imovine.

Odbornik Šušić podsјeća da јe odluku da se van snage stavi DUP Zabјelo-Ljubović doniјela prethodna skupštinska većina.

– I ovaј saziv ima dviјe takve odluke, pa da ne bi i mi došli u situaciјu da budemo odgovorni za neustavno dјelovanje, i za potenciјalnu štetu, pred odbornicima će se naći moј predlog odluke da stavimo van snage te odluke. Onaј ko јe nadležan a to јe država, Vlada, odnosno Ministrstvo prostornog planiranja, neka se potrudi da što priјe dođe do zakonitih izmјena DUP-a u onom pravcu u koјem će se sačuvati životna sredina, a ljudima neće biti ugroženo pravo na imovinu – poručio јe Mitar Šušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:48