U redovima su građani čekali da probaju specijalitete koje su za njih pripremale domaćice iz Zete. Zetskim priganicama i kolačima najviše su se obradovala djeca koja su ih najčešće jela sa kremićem, dok su ih oni nešto stariji konzumirali sa sirom. Sa čim god da se jedu nema im mane.
Direktorica Turističke organizacije Zeta Tatjana Bojanić kazala je da su prezadovoljni koliko ima posjetilaca, te da su ljudi malo nestrpljivi jer čekaju u redu.
– Zećani najbolje oslikavaju gostoprimstvo i trudimo se da svi budu danas zadovoljni. Sve što spremaju zetske domaćice je besplatno za građane i pozivamo ih da dođu tokom dana da probaju specijalitete i da se družimo. Kolači i priganice pržiće se do 17:30 časova, a nakon toga počinje bogat kulturno-zabavni program gdje nastupaju lokalni izvođači Mima Vujačić i Vesna Lazović, a nakon toga i veliki spektakl koncert Slobe Radanovića - rekla je Bojanić.
Ona je istakla da zetske priganice i kolače priprema deset ekipa, te da je u svakoj po dvije ili tri žene.
– Nadam se da će uspjeti da postignu da pripreme toliko kolača i priganica s obzirom na veliko interesovanje. Zahvalnost dugujemo učenicima Srednje mješovite škole "Golubovci" koji nam pomažu u dijeljenju kolača i priganica. Učenici se uvijek odazovu da pomognu u ovakvim manifestacijama - istakla je Bojanić.
Zetske kolače pržio je Nikola Vukčević iz Goričana. On kaže da njegova žena najbolje sprema ovaj specijalitet.
– Ona je to naučila od babe i priprema ga po starinskom receptu. Treba znati tijesto dotjerati, to je najvažnija stvar. Ono mora biti mekano, a zatim se razvlači polako. Kada se stavlja u ulje ono mora biti vrelo i kolač uvijek stavljati od sebe. Mi smo naučili staklenom bocom da razvlačimo tijesto, jer je kolač ljepši nego sa oklagijom - kaže Vukčević.
Rođena sam Zećanka i ovo je naš dan kada se okupimo i pripremamo za sve goste naše specijalitete, rekla je Zdenka Živković iz Udruženja žena Zete "Gospojine".
– Rijetko spremam presukače kući, jer prosto nemam vremena. Radije dođem kod koleginice i ona ih savršeno spremi. Ovo je procedura malo veća jer treba da se zamijesi tijesti, da se isprži, a posao i druge obaveze ne dozvoljavaju da sve to postignemo - kazala je Živković.
Da je manifestacija odlično organizovana i ove godine kaže Anka Pešukić.
– Svake godine je sve bolja i bolja i sve više posjećena, što nas posebno raduje. Danas sam se odlučila da pripremam priganice, a one su tradicionalno jelo Zete. Teže je praviti presukače nego priganice. Staropodgoričanke su slične domaćice kao zetske i skoro pa pravimo priganice na isti način. Nove domaćice stave germu, a mi samo vodu, so i brašno. Neko stavi i jaje da bi bile žute - navodi Pešukić.
