Забрањено повећање спратности / -Архива
15/07/2021 u 11:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство одбило бројне примједбе на рјешења утврђена нацртом ДУП-а Драч - Путнички терминал

Одбили су да Исламској заједници уцртају административни објекат, а нијесу прихваћене ни сугестије великог броја грађана који су тражили повећање спратности и стамбених капацитета

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма није прихватило сугестију да се на Драчу планира административни објекат Исламске заједнице. Сугестију за планирање овог објекта на катастарској парцели 2322/1 током јавне расправе о нацрту ДУП- Драч-Путнички терминал доставио је Андреј Миловић, адвокат. На тој парцели је иначе, саобраћајница.

–Планирана саобраћајница је преузета из ДУП-а 2006. године и која, поред постојеће Улице Влада Мартиновића, представља окосницу саобраћајног рјешења насеља. Нажалост, постојећа врло густо изграђена структура не оставља алтернативан коридор за ову саобраћајницу – став је Министарства садржан у извјештају о спроведеној јавној расправи о нацрту планског документа који ће покрити комплетно насеље Драч, аутобуску и жељезничку станицу.

”Одбијен је захтјев Завода за хидрометеорологију за отварање метео станице

Министарство, које је обрађивач плана, одбило је и Миловићеву сугестију да се повећа капацитет и спратност на урбанистичкој парцели 160 уз образложење да су сумарни стамбени капацитети ове планске зоне већ максимизирани. Планирањем нових капацитета, како наводе из министарства, изашло би се из дозвољене вриједности густине становања.

Нијесу прихваћене ни сугестије великог броја грађана који су тражили повећање спратности и стамбених капацитета. Међу њима су Перо Вуксановић, Радован Вуксановић, Момчило Церовић, Ернад Абдић, Станка Живковић, Аднан Водопић, Рајка и Милка Максан, Јасенка Перовић, Јулка Ђуровић, Никола и Косара Вујошевић, Станка Живковић, Дервиш Турковић, Асим Исмет, Милка Радовић, Зоран Ивановић, Садик Шаркић, Весна Раичевић и Миодраг Бешовић. За све њих од обрађивача је стигло исто образложење.

–Сумарни стамбени капацитети ове планске зоне су већ максимизирани. Планирањем нових капацитета изашло би се из дозвољене вриједности густине становања – поручују из министарства.

Стигла 84 захтјева

На нацрт ДУП-а Драч-Путнички терминал пристигла су 84 захтјева, од чега је у цјелости или дјелимично усвојено 25 захтјева.

–Интересантан је податак да се чак 48 захтјева односило на повећање планираних капацитета или враћање параметара из ДУП-а 2006. године, што оставља утисак да је претходни план био боље прилагођен захтјевима и потребама грађана. Значајан број примједби се тиче побољшања услова паркирања у насељу, што се може тумачити као неприлагођеност старе уличне мреже тренутном степену моторизације – пише у документу.

У циљу постизања оптималног рјешења, министарство наводи да би требало преиспитати концепт интегралног очувања Драча као традиционалног насеља претежног становања мање густине, нарочито у зони и непосредном контакту зоне становања, што је могуће учинити само на нивоу измјена и допуна ПУП-а које су у току.

Министарство није прихватило захтјев Завода за хидрометеорологију и сеизмику да се у плану остави могућност градње метео станице.

–Метео станица се, на основу одобрења Главног града поставља као привремени објекат, што не спада у ингеренције ДУП-а – став је министарства.

Није прихваћена сугестија Зорана, Жељка и Ваза Павићевића да се на парцели планира објекат становања веће густине, јер се, како наводи обрађивач, парцела налази ван зоне становања веће густине дефинисане планом вишег реда. Министарство је прихватило сугестију Миленка, Милке и Ратка Радуловића да се планом омогући доградња на помоћном приземном објекту, затим сугестију Радомира Павлићевића да се изврши корекција границе урбанистичке парцеле на основу уговора са сусједом, али и фирме Стадион да се дозволи обједињавање парцела у једну и да се омогући приступ са сервисне саобраћајнице уз жељезничку пругу.

Секретаријат за урбанизам је предложио да се планом предвиди кружни ток на раскрсници Булевара Станка Радоњића, те улица Брацана Брацановића и Ибрахима Дрешевића. Из министарства поручују да ће примједба бити размотрена.

Не дају отварање приступа бензинској пумпи из супротне траке

Компанија Петрол Црна Гора МНЕ тражила је обједињавање урбанистичких парцела које су у њиховом власништву, отварање приступа бензинској станици из супротне траке Булевара Митра Бакића, задржавање постојеће трафостанице, као и продужетак интерне саобраћајнице до продужетка Булевара Саве Ковачевића. –Примједбе су дјелимично усвојене осим приступа из супротне траке Булевара Митра Бакића за који не постоје минимални технички и сигурносни услови – став је обрађивача.

Није прихваћена сугестија фирме Адмирал Холдинг да се регулише приступ катастарској парцели број 2096.

–Предметна катастарска парцела са околином се налазиу зони конкурсне разраде дефинисане одлуком Главног града о изради конкурса за Трг Голооточких жртава који ће садржати ближе услове о уређењу те локације – каже министарство.

Одбијене су и примједбе Драгослава Тошковића, Катарине Мирковић и групе грађана који су тражили да планом треба планирати параметре према ДУП-у из 2006. године. Међутим, планер тврди да параметре ДУП-а из 2006. године није могуће уклопити у важећи план вишег реда. Да треба у плану планирати параметре из 2006. године тражио је и Миодраг Брајовић. Он је, како је назначено у документу, доставио неважећу грађевинску дозволу из 2010. године.

– Увидом у докуменатцију Секретаријата за урбанизам утврђено је да уговор о накнади за комунално опремање није потписан усљед чега је грађевинска дозвола истекла – пише у одговору обрађивача.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 12:29