Карта ДУП Толоши 2 / - принтскрин
09/04/2022 u 08:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство прихватило више сугестија на нацрт ДУП-а Толоши 2: Мугоши обједињене парцеле, Кинезима прострaнија резиденција

Амбасаде НР Кине је предложила да се омогући изградња објекта цирка 1.300 квадрата, спратности П+1, што је неопходно за објекат резиденције амбасадора

Бивши градoначелник Подгорице Миомир Мугоша и његови синови Миљан и Марко моћи ће да обједине двије урбанистичке парцеле у једну, а то им је омогућило Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма, на чијем је челу Ратко Митровић, усвајајући њихову примједбу достављену на нацрт ДУП-а Толоши 2 током јавне расправе. Мугоше су тражиле да им се омогући обједињавање урбанистичких парцела број 33 и 71, што је обрађивач планског документа и прихватио.

Прихваћена је примједба Амбасаде Народне Републике Кине која је предложила да би било неопходно да се урбанистичка парцела број 76 у плану изузме на начин да се не примјењује лимит од 500 квадрата БГП. Амбасада је предложила да се омогући изградња објекта од цирка 1.300 квадрата, спратности П+1, што је неопходно за објекат резиденције амбасадора.

Урбанистичка парцела 76 налази се на Марези, у близини породичних кућа Миомира Мугоше. Млађи син бившег градоначелника Марко 2012. године се нашао у жижи интересовања када је управо кинескоj амбасади продао плац од око 10.000 квадрата на Марези за милион еура. Исти тај плац раније је купио за 200.000 еура. Обрађивач плана је прихватио сугестију Веселина Перитовића да се на дијелу ливаде од 1.800 квадрата планирају три урбанистичке парцеле, али и сугестију Адолфа Зипа да се изврши препарцелација према катастарској парцели. За сугестију Новака Савковића да се објекат који је планиран као помоћни промијени у становање је утврђено да је неоснована, док је прихваћен предлог Александра Митровића да се укине саобраћајница која прелази преко породичног објекта. Дјелимично је прихваћен предлог Жељка Брновића. Он је указао да тротоар од Улице Велише Поповића сијече ћошак куће и предложио укидање зелене површине и формирање урбанистичке парцеле.

– Није могуће укидање тротоара Улице Велише Поповића. Укинута је зелена површина и планирана површина за становање малих густина – став је обрађивача.

Министарство није прихватило сугестију Жељка Петровића да му се омогући изградња још једне надземне етаже, али је прихватило предлог Јована Пејовића да се укине зелена површина и планира урбанистичка парцела са намјеном становање мале густине. Није прихваћена сугестија Срђана Решетара да се на пола метра од границе катастарске парцеле налази помоћни објекат преко којег је планирана саобраћајница. Министарство је констатовало да помоћни објекат није приказан на катастарској подлози. Као неоснована је констатована сугестија Александра Јауковића који је питао када се може очекивати градња канализационе мреже у Улици књаза Данила.

– Планом је предвиђена градња фекалне канализације. За њену реализацију, након усвајања планског документа, је надлежна Агенција за изградњу и развој Подгорице – одговор је министарства.

Пристигло 318 примједби

На овај плански документ током јавне расправе пристигло је 318 примједби, од чега је 131 прихваћена, 47 одбијено, 71 је дјелимично прихваћена, док је за 63 примједбе установљено да се понављају. За пет примједби је утврђено да су неосноване. Границе планског документа са сјеверне стране чине обронци Вељег брда, са jугозападне стране граница jе одређена каналом риjеке Марезе до границе ГУП-а коjа се на овом потезу поклапа са административном границом града, а са jужне подручjем Садина. На jугоистоку границу чини булевар према Марези, а са источне стране Улица Бошка Бухе.

Прихваћен је предлог Миодрага Јововића да се уједине двије урбанистичке парцеле, примједба Бориса Јауковића да се повећа планирана спратност, али је одбијена молба Предрага Мирановића, Миодрага Мирановића, Ненада Мирановића, Бошка Мирановића и Бранка Мирановића, који су тражили проширење захвата ДУП-а Толоши 2 како би се обухватиле двије катастарске парцеле које су биле обухваћене планским документом из 2007. године.

– Предметне катастарске парцеле се налазе ван захвата планског документа. Намјена њихова у оквиру ГУР-а Подгорица јесу „шумске површине“ и нису биле обухваћене претходним планским документом – став је министарства.

Дјелимично је прихваћена сугестија Игора Пекића који је тражио да се на парцели омогући градња. Дјелимично су прихваћене и сугестије Драгице Пејовић, Милоша Пејовића, Снежане Пејовић и Биљане Поповић који су предложили да се планира објекат спратности П+1+Пк. –Како се парцела налази у теренима неповољним за урбанизацију према ПУП-у Подгорица, дати су параметри у односу на исту намјену која нема ограничења – наводи обрађивач.

Одбијена је сугестија Сабахудина Семовића који је тражио измјештање далековода са катастарске парцеле или сужавање коридора далековода.

– Како се ради о постојећем 110 КВ далеководу свако његово измјештање је проблематично и неће се одобрити од стране Електропривреде Црне Горе. Ширина коридора је дефинисана Правилником о техничким нормативима за изградњу надземних електроенергетских водова и она се не може сужавати – констатује министарство.

Милорад Вратница и Зоран Брновић су тражили да се у плану промијени пољопривредно земљиште и да се дозволи градња. То није учињено.

– Како су у току измјене ПУП-а, из тог документа су преузете нове смјернице за намјену пољопривредно земљиште и имплементиране су у ДУП Толоши 2 – одговор је министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:51