Велики број грађана очекивао објашњења / -Архива
24/11/2021 u 06:38 h
Nataša Spaić, Milica VujisićNataša Spaić, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Толошани незадовољни нацртом ДУП-а: Улица преко куће, имање зелена површина

Наручилац плана треба да повуче из процедуре нацрт и врати га на дораду, а треба да преиспита рјешења из ПУП-а која се односе на ово подручје, каже Јово Пејовић, мјештанин

Становник Толоша Марко Брновић један је од неколико десетина њих који је јуче покушао да дође до одговора на основу чега је у нацрту ДУП-а Толоши 2 предвиђено рушење његове куће, а дио имања нацртан за зелену површину. Међутим, због лоше организације јавне расправе о овом планском документу Брновић је остао ускраћен за тај одговор од надлежних из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.

У сали Мјесне заједнице Толоши која је окупила неколико десетина грађана није било озвучења, нијесу се поштовале епидемиолошке мјере па је обрађивач планског документа Ана Џудовић у неколико наврата прекидала излагање чекајући да се грађани умире. Како су грађани више од 20 минута причали у глас, представници Министарства одлучили су да нову јавну расправу о овом планском документу одрже у петак у 12 часова у згради Скупштине Главног града.
–Сматрам да је нацрт ДУП-а Толоши 2 врло лоше урађен. Дошао сам на јавну расправу по објашњење јер због проширења улица треба да да ми руше кућу од 70 квадрата. Предали смо захтјев за легализацију, међутим, због непостојања ДУП-а тај процес је стао. Обрађивач плана је у доњем дијелу имања нацртао зелену површину. То значи, да када ми поруше кућу ја немам гдје другу да саградим јер су они нацртали зелену површину – рекао је Брновић.
Међу онима који су дошли да се интересују око нацрта планског документа је и Павле Решетар.
– Ја сам још 2018. годину поднио захтјев за легализацију објекта. Међутим, нико ме није обавијестио шта се десило па не знам на чему сам – навео је Решетар.
Представљајући нацрт планског документа Ана Џудовић, планер, је саопштила да ће план покрити простор од 303 хектара.
–Доминантна намјена површина у плану је становање малих густина. Ту су и површине мјешовите намјене, површине за школство, али и пољопривредне и шумске површине – навела је Џудовић.
Милорад Вратница је тражио да се пољопривредне површине буду претворене у грађевинско земљиште. Ана Џудовић ја невела да је намјена пољопривредног земљишта не може бити промијењена јер је то рјешење преписано из Просторног плана Подгорице (ПУП).
Мјештанин Толоша Јово Пејовић предложио је министарству да повуче план из процедуре.

–Скуп је показао да постоји огромно незадовољство грађана Толоша понуђеним рјешењима. Зато наручилац плана треба да повуче из процедуре нацрт и врати га на дораду. Такође, треба да преиспита рјешења из ПУП-а која се односе на ово подручје јер су она у супротности са интересима грађана – навео је Пејовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:37