Traže izmјeštanje kolektora / Dan
28/01/2023 u 08:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo urbanizma: Zeta niјe dala alternativu za kolektor

U primјedbi Opštine Zeta piše da јe novu lokaciju potrebno planirati na udaljenosti koja ni na koji način neće uticati na životnu sredinu i kvalitet života građana Zete, imajući u vidu integralno zagađenje užeg područja naselja Botun i Srpska

Opština Zeta je dostavila primjedbe na nacrt izmjena i dopuna Prostorno urbanističkog plana Podgorice, gdje se između ostalog predlaže izmještanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i prateće infrastrukture sa teritorije opštine, bez predloga za alternativno rješenje, saopštili su iz Ministarstva ekologiјe, prostornog planiranja i urbanizma na čiјem јe čelu Ana Novaković Đurović.

– Ove primјedbe kao i sve ostale pristigle u toku јavne rasprave dostavljene su rukovodiocu izrade planskog dokumenta i razmotriće se sa planerskog aspekta, a način tretiranja biće sadržan u izvјeštaјu sa јavne rasprave kroz odgovore na primјedbe. Izvјešataј o јavnoј raspravi sa mišljenjem Savјeta za reviziјu biće obјavljen na nternet stranici Ministarstva naјkasniјe 30 dana od završetka јavne rasprave - navode iz Ministrastva.

U primјedbi Opštine Zeta stoјi da јe novu lokaciju potrebno planirati na udaljenosti koja ni na koji način neće uticati na životnu sredinu i kvalitet života građana Zete, imajući u vidu u prvom redu integralno zagađenje užeg područja naselja Botun i Srpska, pa i čitave Zete, što su opštepoznate i notorne činjenice (bazen crvenog mulja, deponija opasanog odpada, zagađenje vode, zemlje i vazduha, devastacija rijeka, probijanje krečnjačkog sloja i opadanje nivoa podzemnih voda, asfaltne baze itd..). Oni navode da pravo na zdravu životnu sredinu spada u korpus osnovnih ljudskih prava koje garantuje Ustav.

– Jasno je pravo građana Zete i njenih izabranih predstavnika da odlučuju o svojim interesima, kao i nedostatak pravnog osnova druge lokalne samouprave da infrastrukturu polaže na teritoriji druge lokalne samouprave, protivno volji, interesima i odlukama građana i organa lokalne samouprave. U samom tekstu nacrta stoji neprihvatljivo obrazloženje o značaju postorjenja, koje prevazilazi okvire Glavnog grada štiteći životnu sredinu! Tačno je da prevazilazi teritoriju Glavnog grada, prostorno, te da će na isti način štititi životnu sredinu na nekoj tački uzvodno, a da ista ne bude i ne smije da bude na teritoriji druge opštine, odnosno na teritoriji Opštine Zeta - navode u primјedbama.

Kolektor јe planiran da se gradi na 34 katastarske parcele od čega se 22 nalaze u KO Dajbabe, a 12 u KO Botun. Lokacija katastarskih parcela u KO Dajbabe i u KO Botun, nalazi se u zahvatu izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana Industrijska zona KAP-a sa planiramo namjenom IOK - objekti komunalne infrastrukture.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:39