Штета на туђем имању се мора надокнадити / -
30/04/2024 u 14:43 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Napuštene životinje idu na licitaciјu

Opština јe pripremila Odluku o suzbijanju i procjeni poljskih šteta na teritoriji Zeta kako bi regulisala јoš јednu oblast od interesa za građane.

Pod poljskom štetom podrazumijeva se uništavanje ili oštećenje usjeva, sadnica, stabala, pašnjaka, livada i poljoprivredne mehanizacije koje nastaju usljed, između ostalog, napasanja stoke na imanjima drugih vlasnika bez saglasnosti vlasnika, progona i prevoza stoke bez odobrenja vlasnika, nepravilnog korišćenja sezonskih puteva, uklanjanje graničnih međa i međaša, skretanje vode, rušenje i oštećenje koliba, sјeča, lomljenje voćnjaka, sadnica, puštanje stoke po zasijanim površinama gdje se može pričiniti šteta...

– Pričinjenu poljsku štetu procjenjuje i utvrđuje na zahtjev oštećene strane, komisija koju obrazuje predsjednik Opštine. Komisija je sastavljena od tri člana, dva predstavnika iz Sekretarijata za razvoj preduzetništva i poljoprivrede i predstavnik Sekretarijata za finansije i budžet. Komisija je dužna da na zahtjev oštećenog odmah, a najkasnije sledećeg dana, izađe na lice mjesta radi procjene štete. Komisija je dužna prije procjene štete da pokuša da izvrši nagodbu između oštećenog i počinioca štete. Prilikom procjene štete na licu mjesta komisija sastavlja zapisnik, koјi potpisuje komisija, oštećeni i počinilac štete. Primjerak zapisnika komisija dostavlja inspekciji, koja po službenoj dužnosti pokreće prekršajni postupak kod nadležnog organa. Počinilac štete dužan je da јe nadoknadi oštećenom u iznosu, na način i u roku koji utvrdi komisija. Ukoliko počinilac štete odbija da izvrši naknadu za učinjenu štetu, oštećeni ostvaruje svoja prava u sudskom postupku na osnovu zapisnika komisije o izvršenoj procjeni štete - piše u odluci.

U dokumentu se navodi da ukoliko se stoka uhvati u poljskoj šteti, a nepoznatog je vlasnika, korisnik poljoprivrednog imanja ima pravo zadržati stoku najviše 15 dana o čemu će odmah obavijestiti MUP i opštinski organ nadležan za poslove poljoprivrede.

– Ukoliko se u roku od 15 dana vlasnik ne pronađe stoka će se na osnovu odobrenja koji donosi opštinski organ nadležan za poslove poljoprivrede prodati putem oglasa na javnoj licitaciji. Novčana sredstva ostvarena prodajom stoke na javnoj licitaciji upotrijebiće se za naknadu troškova pričinjene štete, čuvanja i održavanja stoke, sprovođenje postupka javne licitacije, a ostatak sredstava biće uplaćen u budžetu Opštine. Vlasnik izgubljene stoke koji se pronađe prije javne licitacije, dužan je da oštećenom nadoknadi troškove pričinjene štete i troškove čuvanja i održavanja stoke - piše u dokumentu.

Centralna јavna rasprava zakazana јe za 9. maј

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:02