Локација будућег новог гробља на Ћемовском пољу / -архива
11/10/2021 u 07:39 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ново градско гробље у Подгорици: Очекује се пропис о алеји заслужних грађана

У алеји заслужних и угледних грађана можда треба да се нађе и неки грађански активиста који није регионално познат, а који се борио за неке боље услове, те му треба дати на значају, наводи Сузана Стијовић

Подгорица ће по први пут добити алеју заслужних и угледних грађана која ће бити изграђена у склопу новог градског гробља на Ћемовском пољу. Она ће, како су саопштили из Погребних услуга, бити изграђена на површини од 0,70 хектара. Ко ће и на који начин добити прилику да добије почасно мјесто на новом градском гробљу питали смо Погребне услуге.

–Одлука о критеријумима по којим ће се сахрањивати ће бити благовремено донијета, прије стављања у функцију овог дијела гробља. Они ће бити дефинисани од стране Скупштине Главног града – саопштили су из Погребних услуга.

Градови у сусједним државама попут Београда имају двије категорије - и Алеју великана и Алеју заслужних грађана. У Алеjи великана jе акценат на породици и наследницима, док се код Алеjе заслужних грађана личност издваjа из друштва као jединка и не сахрањуjе са члановима породице.

Осим алеје заслужних и угледних грађана у оквиру гробља планирана jе и изградња крематориjума, розариjума, осариjума и колумбариjума.

Грађани сматрају да је одавно требало направити ново гробље а у оквиру њега и алеју заслужних грађана. По њиховом мишљењу заслужних грађана има доста, од доктора, писаца, глумаца, па чак и грађанских активиста.

Сузана Стијовић сматра да је било вријеме да се поради на изградњи новог гробља.

image

Сузана Стијовић

-Архива

– Сам потез изградње новог гробља је неиопходан. Алеја заслужних грађана је свакако потребна. Сматрам да је такав пројекат неопходан, јер сасвим сигурно, а не могу тренутно да се бавим именима и презименима, али сигурно је да имамо итекако заслужних грађана који своје последње мјесто заслужују на таквом мјесту. Од пјесника, преко љекара, не знам ко би се све ту могао наћи. Можда и неки грађански активиста који није регионално познат. Има људи који се боре за неке боље услове, а који нам нијесу толико познати, али им треба дати на значају – наводи Стијовић.

Драган Вујовић сматра да је позитивна идеја направити алеју заслужних грађана уколико постоји могућност за то.

image

Драган Вујовић

-Архива

– Наћи ће се мјеродавни људи који ће одлучити ко ће се од заслужних грађана наћи тамо. Подгорица није што је била. Направио се велики град и заслужује да има алеју заслужних грађанато. Нијесам мјеродаван за ту причу ко би тамо требао да се нађе, али наћи ће се начина да неки компетентни људи то одлуче ко, како и са којим референцама може тамо наћи мјесто. Ту идеју треба прихватити. Има ли приоритетнијих ствари које треба рјешавати има сигурно, али треба и ово – наводи Вујовић.

Биљана Радусиновић истиче да је Подгорица одавно требала да има алеју заслужних грађана као сви велики градови.

image

Биљана Радусиновић

-Архива

– Сматрам да је потребно да град има алеју заслужних грађана. Рецимо тамо би могли да се нађу љекари који су доста урадили за овај град, нарочито у доба короне. Сличан случај је и са пјесницима. Главни град треба да има алеју заслужних грађана, јер неки људи својим залагањем су заслужили да буду на посебном мјесту. Требали смо и много раније да је направимо, али никада није касно. У задње вријеме задесила нас је корона па смо сви заборавили на неке овакве ствари. Сада треба све да почне да се мијења – наводи Радусиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:41