Clanovi odbora za politicki sistem / -SKUPSTINA CRNE GORE
19/04/2024 u 16:21 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbor za politički sistem protiv pripajanja Dajbaba Zeti

Izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji kojima se predviđa da Dajbabe budu dio Zete nijesu dobile potrebnu većinu na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu

Na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore kojima se predviđa da Dajbabe budu dio Zete nijesu dobile potrebnu većinu. Za izmjene zakona koje su predložili poslanici DNP-a Milana Kneževića glasali su Milun Zogović (DNP), i poslanici Nove Jovan Vučurović i Slaven Radunović, dok su uzdržani ostali poslanici PES-a Vasilije Čarapić, Dražen Petrić, Darko Dragović, i Nikola Rovčanin (Demokrate).

Milun Zogović je kazao je da izmjenama zakona donijetim 2022. godine, kada je Zeta dobila samostalnost, nanijeta nepravda ovoj opštini po pitanju teritorijalne zaokruženosti. Potencirao je i da u međuvremenu nije došlo do razgraničenja sa Glavnim gradom. Kazao je da je dodavanje Dajbaba Zeti ispravljanje nepravde. On je podsjetio na politička dešavanja uoči mijenjanja zakona zarad samostalnosti Zete.

–Taj zakon je tada imao samo politički cilj, a ne da Zeta dobije opštinu kakvu zaslužuje. Jasan politički cilj je bio da se iz podgoričkih izbora isključi Milan Knežević – rekao je Zogović.

On je pojasnio da se izmjenama zakona KO Dajbabe priključuje Zeti, a da se u toku razgraničenja sa Glavnim gradom dogovore koji djelovi kome pripadaju.

Vasilije Čarapić (PES) je rekao da što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi te da će biti izdržan po pitanju podrške izmjenama zakona.

–Podržavao sam legitiman cilj stanovnika Zete da imaju svoju opštinu koji traje već nekoliko decenija, međutim, oni su dobili opštinu u okviru izbornog inženjeringa. Došlo je do džerimenderinga kakav se dotad u Crnoj Gori nije gledao i tu je ostalo dosta nepoznanica. Neko je bježao od izbora. Neko od izbornog rezultata. Ljudi se nisu libili da odvajaju djelove od Podgorice kako bi sebi zakučili veći broj mandata. Iza svega toga ostao je jedan veliki problem svima nama koji se bavimo interesima građana – rekao je Čarapić.

image

Vasilije Čarapić

-M.VUJISIć

Čarapić je kazao da je zakon pun praznina ali da način na koji se one žele popuniti ovim izmjenama nije dobar i adekvatan. On je kazao da zakon precizira način odvajanje opština i sklapanja sporazuma, a u nedostatku sporazuma upućuje na arbitražu koja je u konačnici obavezujuća za sve strane. Čarapić kaže da je rješenje za Dajbabe, kao specifičan problem, postoji u sadašnjem zakonu, a opet se tiče sporazuma.

Inicijativa poslanika DNP-a: Dajbabe da pripadnu Zeti

–Ja sam svjestan da pregovori između Podgorice i Zete oko razgraničenja traju. Nijesu laki. Koliko sam shvatio svode se na par neuralgičnih tačaka koje se sporazumom ne mogu riješiti zato imamo arbitražu. Izmjenama ovog zakona bi se samo popravila pregovoračka pozicija Zete u odnosu na Podgoricu, a u suštini se ništa ne mijenja – rekao je Čarapić.

I Podgorica i Zeta treba da spuste loptu, rekao je Čarapić.

–Sporazum je najveći šamar koji možemo da damo onima koji su donijeli ovakav zakon – rekao je Čarapić.

Zogović je rekao da jeste cilj da se popravi pregovaračka pozicija Zete i da se dovede u ravnopravan položaj sa Podgoricom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:33